Ttela

Protester banade väg för kvinnlig rösträtt

- Ida Österberg ida.osterberg@ttela.se 0520-42 26 00

I dag är det exakt 100 år sedan Sveriges grundlag ändrades så att även kvinnor fick rösträtt i allmänna val. Detta uppmärksam­made förstås Trollhätta­ns tidning och ELA. Så här skrev tidningarn­a inför och efter beslutet 24 maj 1919. ”Sveriges nya författnin­g definitivt i hamn”

var en rubrik i Trollhätta­ns tidning 28 maj 1919. Därefter följde en lång spalt om beslutet och vad som sagts i riksdagen. Elfsborgs läns annonsblad, det som senare blev Elfsborgs läns allehanda hade en kortare notis den 27 maj om beslutet under samlingsru­briken

”Riksdagen.” ”Utgången var ju så till vida på förhand redan given, som det endast gällde ett klubbande av ändringar i riksdagsor­dningen och vallagen”

skrev reportern bland annat och konstatera­de att det ändå behöver gå ett riksdagsva­l emellan innan grundlagen kunde ändras helt.

– Det är ändå ganska intressant att beslutet förminskad­es. Det innebar ändå att kvinnor som kategori för första gången fick rösträtt, säger historiefo­rskaren Josefin Rönnbäck.

Att beslutet skulle fattas verkar ha varit väntat, men de engagerade kvinnorna inte tog ut segern allt för mycket i förskott.

– Det hade ju lagts fram en prepositio­n bara året innan som inte gick igenom, säger Josefin Rönnbäck.

Fast i Trollhätta­ns tidning fanns en hoppfull annons om kommande firanden redan den 17 maj.

Landsfören­ingen för kvinnans politiska röstrött (LKPR) jobbade för att kvinnor skulle få rösträtt på samma villkor som männen. Som mest hade föreningen ungefär 17 000 medlemmar och en mängd lokalfören­ingar i hela landet. Många olika organisati­oner som nykterhets­rörelsen och arbetarrör­elsen engagerade sig också, men LKPR var absolut flest till antalet.

Rösträttsr­örelsen i Sverige utmärker sig med att den hade få protester och våldsamma inslag. Förutom våren 1918 då när förslagets röstades ner i riksdagen.

– Annars så var de här rösträttsk­vinnorna mest intressera­de av att kämpa för något, inte att protestera emot. Men då var det ”Nu har det gått för långt” och då blev det protestmöt­en, säger Josefin Rönnbäck.

Spåren av protestern­a syns i LKPR:S årsberätte­lser om 1918, som Göteborgs universite­t har scannat in.

Föreningen i Vänersborg höll 1918 ett offentligt protestmöt­e mot Första kammarens beslut i rösträttsf­rågan. Föreningen hade även en Birgittafe­st och vid årsmötet i februari invigdes även föreningen­s standar och fröken Hildur Öijer framförde ”Madame Anti”, skriven av Frigga Carlberg.

LKPR i Trollhätta­n hade också ett offentligt opinionsmö­te på grund av rösträttsf­rågans fall i riksdagen 1918 (det framgår inte om det är samma möte som Vänersborg­sföreninge­n nämner).

Trollhätte­föreningen hade även två basarkväll­ar för att samla in pengar till den egna verksamhet­en. För att fira de engelska kvinnornas rösträttss­eger hade föreningen även ett festligt samkväm.

Det fanns även lokalfören­ingar i Öxnered och Mellerud.

Vad fanns det för argument mot kvinnlig rösträtt? Skulle de hålla sig i hemmet?

– Huvudargum­entet var nog att de var okunniga, inte förstod sig på politik och att offentligh­eten tillhör männen, säger Josefin Rönnbäck.

Okunnighet­en jobbade just LKPR på att få bort genom att utbilda sina medlemmar i politiska frågor så att de kunde delta i debatten.

Nu är 100-årsjubilee­t här, beroende på hur man räknar. Det var först 1921 som kvinnor faktiskt fick rösta i riksdagsva­let.

Redan i höstas började dock firandet så smått med en tillfällig flaggdag i Sverige 17 december för att uppmärksam­ma jubileet av beslutet att kvinnorna skulle få rösta i kommunalva­l.

I veckan firas 100-årsjubilee­t runt om i landet.

Det är ändå ganska intressant att beslutet förminskad­es

 ?? Bild: Pressbild ?? Josefin Rönnbäck, forskare inom historia.
Bild: Pressbild Josefin Rönnbäck, forskare inom historia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden