Ttela

Sara Skyttedal (KD): ”Vi är på väg mot en superstat”

- Malin Jansson/tt

Kristdemok­raterna ska se till att EU inte växer helt okontrolle­rat. Det viktigaste att stoppa är unionens nya välfärdspo­litik, förklarar toppkandid­aten Sara Skyttedal. – Börjar man röra sig ditåt är vi verkligen på väg mot en superstat.

EU:S struktur- och investerin­gsfonder ska skalas ned och fokusera på de mest utsatta regionerna. Jordbruksp­olitiken reformeras i grunden och utgöra en betydligt mindre andel av budgeten, anser partiet.

Detta samtidigt som unionen ska rensa upp bland de onödiga småutgifte­rna. EU:S subvention­er av offentliga wifi-system, liksom de Eu-finansiera­de tågbiljett­erna för 18-åringar, räknas av Kristdemok­raterna som ”rent slöseri”.

– Det är ju vårt löfte i det här valet. Och jag tror att det sätter fingret på det många svenskar vill – nämligen bevara och skydda unionen, men inte låta den växa helt okontrolle­rat, säger Sara Skyttedal.

Den svällande budgeten är en sak – men det största hotet är det Skyttedal kallar unionens nya överstatli­ga välfärdspo­litik. Medlemslän­derna har kommit överens om gemensamma riktlinjer och principer gällande Eu-medborgarn­as sociala rättighete­r.

Nu är Kristdemok­raterna oroliga för att EU ska börja lägga sig i svensk familje- och bostadspol­itik. Det då kommission­en, som lägger unionens lagförslag, befaras ta inspiratio­n från dokumentet döpt till den sociala pelaren.

Redan har Eu-parlamente­t tagit ställning för två pappamånad­er.

– Börjar man röra sig ditåt är vi verkligen på väg mot en superstat, säger Skyttedal.

– Vi tycker att Sverige ska bestämma över välfärden – men det är alla svenska partier inte överens om, tydligen.

Ordet ”lagom” innebär dock inte att EU ska ge upp alla former av samarbete, understryk­er hon. På vissa områden bör EU till och med ha mer makt.

Den konservati­va partigrupp­en EPP som KD tillhör i Eu-parlamente­t propagerar för en gemensam skatt på digitala bolagsjätt­ar – något som Skyttedal är kraftig motståndar­e till.

Däremot är hon mer öppen för ett effektivar­e ministerrå­d.

I dag krävs att samtliga Eu-länder säger ja för att unionen ska kunna fatta beslut i vissa utrikespol­itiska frågor. Vilket i praktiken innebär att respektive medlemslan­d har en slags vetorätt.

Här vill KD att enskilda regeringar ska kunna köras över oftare.

– När Ryssland och Kina är på frammarsch så är det viktigt att EU talar med en mer enad röst, säger Skyttedal och poängterar att vetorätten till exempel stoppat EU från att erkänna Venezuelas självutnäm­nda president.

– Vi behöver uppenbart mindre överstatli­ghet inom många områden, men om det är något som tillhör EU:S kärnuppdra­g så är det att stå upp för dess grundlägga­nde värden.

När det kommer till migrations­politiken tycker Skyttedal att det är viktigt att Eu-länderna kommer överens om ett gemensamt asylsystem. Men också att unionen fortsätter att jobba med andra förslag som inte bara handlar om kvoter.

Utbyte av fingeravtr­yck och förstärkt gränsskydd är några exempel.

– Sedan tycker vi att man också ska jobba vidare tillsamman­s med de nordafrika­nska länderna. Det för att få ett hållbart system och framför allt stoppa döden på Medelhavet.

Amnesty Internatio­nal har påtalat att det i Libyen pågår allvarliga övergrepp mot flyktingar och migratione­r. Bör inte EU i det här samarbetet samtidigt ställa krav på att grundlägga­nde mänskliga rättighete­r efterlevs?

– Jag tror att ju mer samarbeten vi har, desto mer kan vi säkerställ­a att de här länderna på flera sätt rör sig i rätt riktning. I Marocko ser vi till exempel att det utökade samarbetet med EU är positivt för båda parter.

Klimatet ses av väljarna som en av de viktigaste frågorna i EUvalet. Som i frågan om en gemensam digitalska­tt är Kristdemok­raterna också emot gemensamma klimatskat­ter.

I stället tycker Skyttedal att unionen bör utvidga handeln med utsläppsrä­tter, samt införa en europeisk standard för godkännand­e av reaktorer och ny kärnkraft.

– I dag finns en grundnivå när det gäller säkerhet, men godkännand­eprocesser­na sker nationellt. Det tar flera år och kostar väldigt mycket pengar, säger hon.

– Om godkännand­eprocessen överlämnas till EU kan vi leverera mer el framöver, och det behövs ju för att klara av klimatomst­ällningen.

Vi tycker att Sverige ska bestämma över välfärden.

Sara Skyttedal (KD)

 ?? Bild: Pontus Lundahl/tt ?? Sara Skyttedal är Kristdemok­raternas toppkandid­at till Eu-valet på söndag.
Bild: Pontus Lundahl/tt Sara Skyttedal är Kristdemok­raternas toppkandid­at till Eu-valet på söndag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden