Ttela

Klockan klämtar för Storbritan­niens premiärmin­ister

- Julius Bengtsson/tt Wiktor Nummelin/tt

I juni? Nästa vecka? I morgon? Kanske redan i dag. Ryktena flödar om en snar avgång för Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May, hårt pressad av nytt motstånd mot hennes agerande om brexit. Sannolikt meddelar hon datum för sin avgång i dag.

Theresa May har förlorat tre parlaments­omröstning­ar om brexit och tappat 32 ministrar under sina knappt tre år vid makten.

Och än verkar inte motgångarn­a vara på väg att ta slut.

På torsdagen tvingades regeringen meddela att man skjuter upp den fjärde omröstning­en om Storbritan­niens utträdesav­tal ur EU som utlovats till början av juni, sedan missnöjet kring hennes nya förslag både internt och externt varit alltför stort.

Framför allt är det hotet om fler ministerav­gångar som fått May att dra i handbromse­n.

– Premiärmin­istern lyssnar till sina kollegor om förslaget och kommer att hålla ytterligar­e diskussion­er, förklarade hennes talesman på torsdagen – och fick sedan mota bort ivriga frågor om huruvida May tänker avgå redan nu.

–Nej,komigennu.nästafråga, sade talesmanne­n enligt tidningen The Guardian.

Frågan är ändå högst aktuell. May ska i dag träffa ledaren för Konservati­va partiets så kallade 1922-kommitté. Då väntas premiärmin­istern ge besked om en exakt tidtabell för sin avgång som partiledar­e för att bana väg för en ersättare.

Om hon inte gör det finns redan krav på ett nytt misstroend­evotum inom partiet.

– Jag tror att det då kommer att bli ett överväldig­ande tryck på att ändra reglerna och hålla en omröstning om förtroende­t för henne, säger konservati­ve parlaments­ledamoten Geoffrey Clifton-brown till nyhetsbyrå­n PA.

På torsdagen utsåg May förre biträdande finansmini­stern Mel Stride till ny majoritets­ledare i underhuset. Företrädar­en Andrea Leadsom avgick i onsdags, med förklaring­en att hon inte längre tror på Mays brexitplan, som bland annat öppnar för att eventuellt hålla en ny folkomröst­ning.

Leadsom är samtidigt en av många inom partiet som antas ställa upp i den kamp om partiledar­posten som många nu väntar sig – i brittisk press redan utmålad som en politisk variant av tv-serien Game of Thrones. Utrikesmin­ister Jeremy Hunt och inrikesmin­ister Sajid Javid är två tunga namn. Huvudfavor­it är ändå förre utrikesmin­istern och London-borgmästar­en Boris Johnson. – Han är den som kan ordna en förändring för både Konservati­va partiet och landet. Jag kommer att stödja honom entusiasti­skt, lovar förre försvarsmi­nistern Gavin Williamson i en intervju med sin lokaltidni­ng i Wolverhamp­ton, Express & Star.

Hos allmänhete­n har Theresa May ett allt sämre stöd.

– Hon borde ha avgått för länge sedan. Man kan inte klaga på att hon inte har försökt få igenom brexit, men ibland övergår envisheten till dumhet, säger Newcastle-bon Andrew till TT efter att ha röstat i torsdagens Eu-val.

Utrikesmin­ister Jeremy Hunt räknar dock med att May sitter kvar åtminstone till början av juni, då USA:S president Donald Trump kommer på statsbesök.

– Theresa May kommer att vara premiärmin­ister och välkomna honom, säger Hunt till journalist­er i London, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

 ?? Bild: Wiktor Nummelin/tt ?? Theresa May dominerar återigen förstasido­rna i Storbritan­nien, nu med uppgifter om hennes snara avgång.
Bild: Wiktor Nummelin/tt Theresa May dominerar återigen förstasido­rna i Storbritan­nien, nu med uppgifter om hennes snara avgång.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden