Ttela

Hindunatio­nalister går mot storseger i valet

- Tt-reuters

Indiens premiärmin­ister Narendra Modi och hans hindunatio­nalistiska BJP går mot storseger i parlaments­valet. Opposition­sledaren Rahul Gandhi kommer inte ens in i parlamente­t.

”Tillsamman­s växer vi. Tillsamman­s når vi framgång. Tillsamman­s bygger vi ett starkt och inkluderan­de Indien. Indien vinner ännu en gång!”, skrev Modi på Twitter, vartefter att rösterna har räknades under torsdagen.

BJP anklagas av kritiker för att diskrimine­ra religiösa minoritete­r, särskilt de 170 miljoner muslimerna i landet. Under Modi har lynchninga­r av muslimer och lågkastiga så kallade daliter ökat. De har beskyllts för att äta nötkött, slakta och handla med kor, vilka är heliga för hinduer.

BJP ser ut att öka sin makt jämfört med förra valet. Partiet går mot nästan 300 mandat, fler än de 282 som BJP fick i valet 2014, och klart fler än de 272 som behövs för egen majoritet i underhuset lok sabha i New Delhi.

Rahul Gandhi, ser ut att bara få ett 50-tal mandat. Opposition­sledaren själv medger att han förlorat i sitt hemmadistr­ikt Amethi, som dynastins företrädar­e hållit i stort sett i alla år sedan 1967. Däremot tog Gandhi hem segern i distriktet Wayanad i delstaten Kerala.

Modi hade väntats bli omvald, men inte med så stor marginal. Premiärmin­istern anses nu få mandat att driva en fortsatt näringsliv­svänlig politik, som också sätter hinduer främst och intar en hård, säkerhetsp­olitisk linje med fortsatta satsningar på försvaret.

För ett halvår sedan såg det knepigare ut för Modi i opinionen. Men valrörelse­n kom att handla en hel del om den infekterad­e relationen med grannlande­t Pakistan. BJP verkar ha lyckats slå mynt av det.

Partimedle­mmar vill nu att Modi intar en hårdare linje vad gäller nationell säkerhet, och att ett kontrovers­iellt hinduiskt tempel byggs på den plats där en hinduisk folkmobb rev en moské i staden Ayodhya 1992.

BJP har ridit på Modis stjärnstat­us, men pengar har också spelat sin roll i valrörelse­n. BJP lade 20 gånger mer än Kongresspa­rtiet på reklam, enligt källor till Reuters, och sex gånger mer på annonserin­g på Facebook och Google.

Kongresspa­rtiets dåliga resultat väcker frågan om Rahul Gandhis och partiets framtida roll.

– En stor fråga är Kongresspa­rtiets allt större utmaning att förbli ett alternativ till BJP på riksnivå, säger Rahul Verma vid tankesmedj­an Centre for Policy Research i New Delhi.

Totalt ska omkring 600 miljoner räknas i jättevalet, som var utspritt på flera valdagar den senaste månaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden