Ttela

Förbjudna freoner spårade till Kina

- Johan Nilsson/tt

De stora utsläpp av freoner i atmosfären som forskare upptäckte förra året har spårats till Kina. Men vilka som använder de förbjudna kemikalier­na eller var de har tillverkat­s vet inte forskarna.

Ända sedan 1987, då freoner förbjöds i det så kallade Montreal-protokolle­t, har mängden skadliga kemikalier i atmosfären minskat kraftigt. På så sätt har forskarna räknat med att de två stora hål i ozonskikte­t som finns över Arktis och Antarktis ska vara ”lagade” till cirka 2030 respektive 2060.

Men sedan 2012 har minsknings­takten halverats, något som forskare upptäckte förra året. Nu har utsläppen, som riskerar att fördröja lagningen av dessa hål med minst ett decennium, spårats till östra Kina.

Av allt att döma, skriver forskarna i tidskrifte­n Nature där studien publiceras, används de förbjudna kemikalier­na inom byggindust­rin, när isolerings­material sprutas i bostadshus och andra byggnader.

Förutom att freoner bryter ner atmosfären­s ozon är de också en mycket potent växthusgas. Ett ton CFC-11 motsvarar runt 5 000 ton koldioxid i atmosfären.

– Om vi tittar på de här utsläppen som vi har identifier­at till östra Kina, så ser vi att de motsvarar ungefär 35 miljoner ton koldioxid i atmosfären varje år, vilket motsvarar tio procent av Storbritan­niens utsläpp eller hela Londons, säger artikelns huvudförfa­ttare, Matt Rigby vid University of Bristol, till Inside Science.

De utsläpp som registrera­ts från Kina räcker dock inte till för att förklara den totala utsläppsmä­ngden som forskarna upptäckt. Men var de resterande utsläppen kommer ifrån vet de inte. Antagligen från Indien, Afrika eller Sydamerika, gissar forskarna, eftersom det saknas övervaknin­gssystem i dessa områden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden