Ttela

Planera klimatsmar­ta menyer

Är det dags att planera en klimatmeny? Då är det från växtriket du ska hämta det mesta för att hålla nere utsläppen av växthusgas­er. Ändrade matvanor kan minska klimatpåve­rkan, men det finns fallgropar.

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

Konsument: Vill du ha en klimatsmar­t måltid? För att hålla nere utsläppen av växthusgas­er hämtar du det mesta från växtriket.

I Sverige står maten för 30 procent av hushållens klimatpåve­rkan, mer än alla konsumente­rs sammanlagd­a inrikes transporte­r.

Enligt Naturvårds­verkets rapport ”Hållbara konsumtion­smönster” (2015) handlar det om cirka 1,8 ton utsläpp av koldioxide­kvivalente­r per person och år. 1,35 ton av dessa beräknades då komma från kött, fisk och mejerikons­umtion. Koldioxide­kvivalente­r är ett mått på mängden växthusgas­er.

En veckomeny baserad på Livsmedels­verkets kostråd skulle kunna sänka utsläppssn­ittet till någonstans mellan 1,4 och 1,7 ton koldioxide­kvivalente­r per person och år och en ännu mer klimatsmar­t meny kunde leda till 0,9–1,3 ton.

WWF, Världsnatu­rfonden, har lanserat en klimatkalk­ylator för maten, One planet plate. Den bygger på ett veckoutslä­pp av 11 kilo koldioxide­kvivalente­r. Deras meny är i huvudsak växtbasera­d.

Några exempel på hur mycket utsläppen per kilo livsmedel kan skilja sig åt: Grädde 5 kilo och havregrädd­e 0,4 kilo, jasminris 3 kilo (okokt) och svenskodla­d potatis 0,1 kilo (oskalad). Ris släpper ut mycket metangaser eftersom det odlas på vattendrän­kta marker medan potatis har relativt liten klimatpåve­rkan.

Karin Jonsson, näringsfys­iolog på Chalmers tekniska högskola, jämför två andra utbytbara produkter med ännu större skillnad. Å ena sidan svensk blandfärs med hälften nötoch hälften fläskkött som orsakar 17 kilo koldioxide­kvivalente­r per kilo färs och å andra sidan brittisk quorn som orsakar en tiondel, 1,7 kilo.

– Quorn är energisnål­are än köttfärs, och det är viktigt med västerländ­ska mått mätt med tanke på fetma, säger hon.

Jasminris har 30 gånger så stor klimatpåve­rkan som svenskodla­d potatis

Båda livsmedlen är bra källor till protein, B-vitaminer och mineraler. Quorn innehåller dock bara en tredjedel av det järn man får i sig från köttet.

– Det är heller inte självklart att ett vegetabili­skt alternativ är nyttigare än kött, påpekar Karin Jonsson.

Hon tipsar

i det här fallet om att i stället göra en färs på svenska bönor i stället för quorn. Exempelvis svenska torkade bruna bönor ligger på 0,5 kilo koldioxide­kvivalente­r. Det vill säga att färdiga produkter kan vara en fallgrop klimatmäss­igt. Andra köttsubsti­tut kan ha mer utsläpp än kyckling som ligger på 2,4 kilo per kilo.

– Det är heller inte utvärderat hur hälsosamma högprocess­ade vegetabili­ska produkter är, men de har ett eget värde som inkörsport till en sådan kost, konstatera­r hon och rekommende­rar att man äter mer av baljväxter, spannmål, frön och nötter för att få i sig järn även om det järnet är svårare för kroppen att ta upp.

Själv är hon ”blodvegeta­rian” och äter blodpalt för att få i sig järn.

– Man slaktar ju inte djur för att enbart få inälvor och blod. Jag skulle inte ha ätit det annars.

Vi tar en annan

jämförelse, mellan lax, som blivit en vanlig vardagspro­dukt, och sill. Per kilo filéer från Norge står fisken för 2,3 kilo koldioxide­kvivalente­r respektive 0,6 kilo till sillens fördel. Näringsmäs­sigt är de likvärdiga.

– Båda är bra källor till protein. Dessutom innehåller de omega 3 och vitamin D som är svårt att få från andra livsmedel.

De som äter enbart växtbasera­t, det vill säga veganer, behöver ofta tillföra kosttillsk­ott, exempelvis av vitamin B12 som finns i animaliska produkter. Järn kan också finnas i fermentera­de grönsaker, men måste då innehålla rätt bakteriest­am.

– Köttätare, flexitaria­ner och vegetarian­er, behöver äta varierat och så lite processat som möjligt för att få i sig vitaminer, mineraler och fibrer. Likaså små mikroväxtä­mnen som exempelvis polyfenole­r, som ger frukter, bär och grönsaker sin färg, doft och smak. De är inte livsnödvän­diga men har hälsofrämj­ande egenskaper.

För att hålla

sig inom sin klimatbudg­et, oavsett typ av produkt, handlar det mest om hur livsmedlet har producerat­s. Det är inte självklart att importerad­e produkter har större utsläpp av växthusgas­er.

Däremot skördas oftast frukt och grönt tidigare i mognadspro­cessen när de ska transporte­ras långt.

– Generellt hinner då inte vitaminern­a utvecklas fullt ut. Sen skörd ger mer och om man dessutom fryser in grönsakern­a avstannar steget till ”vissenhet” och näringen går inte förlorad i samma utsträckni­ng, förklarar Karin Jonsson.

Hon har granskat

tre förslag som kan ingå i en frukost: en smoothie, en tallrik gröt respektive knäckemack­or. Smoothien består av mandeldryc­k, mango, banan och avokado och kan sägas vara det ”exotiska” alternativ­et med importerad­e frukter, medan de två andra är ”svenska”. Det ena består av råggröt toppade med solrosfrön och rivet äpple samt havredryck. Det andra alternativ­et är knäckemack­or med en kräm på gröna ärter och kallpressa­d rapsolja.

Alla tre frukostalt­ernativen innehåller C-vitamin. Det exotiska exemplet ger också vitamin E och B6 samt kalium och avokadon ger dessutom enkelomätt­at fett, medan man med de två svenska alternativ­en får i sig fibrer och omättat fett samt mer järn.

– Näringsmäs­sigt motsvarar de varandra, men jag vill gärna tro att de två ändå är bättre tack vare variatione­n med baljväxter och fullkorn.

Banan från Costa Rica

ger 0,5 kilo koldioxide­kvivalente­r per kilo, medan svenska äpplen orsakar 0,2 kilo. Båda beräknade med skal. Flygtransp­orterat grönt skulle förstås innebära ökade utsläpp, en snittsiffr­a är 11 kilo per kilo.

Att ett äpple som transporte­ras i en lastbåt från Nya Zeeland tillsamman­s med många andra äpplen belastar klimatet mycket mindre än sparris som flygs in från Peru säger sig självt. Dessutom, på importerad­e och inhemska produkter med likvärdig klimatpåve­rkan finns en annan skillnad: själva odlingen här hemma kan bidra till att binda koldioxid från utsläppen i marken.

Att inte äta

upp all mat är en stor fallgrop och ett sätt att minska sitt klimatavtr­yck från kosthållni­ngen är att minska svinnet. Produktion­en av den ätliga mat som slängs varje år motsvarar utsläpp på omkring två miljoner ton koldioxid.

Det motsvarar cirka 3 procent av de totala utsläppen av växthusgas­er i Sverige. Som jämförelse står flyget i dag för cirka 2 procent av de globala utsläppen av koldioxid, i Sverige står det för cirka 5 procent.

Själv är hon ’blodvegeta­rian’ och äter blodpalt för att få i sig järn

 ??  ??
 ??  ?? Karin Jonsson, näringsfys­iolog på Chalmers tekniska högskola i Göteborg har tittat på tre förslag till varor som kan ingå i din frukost. Näringsmäs­sigt motsvarar de varandra men frukterna (till höger) till en smoothie har importerat­s. Matens klimatpåve­rkan beror mest på hur livsmedlet har producerat­s. Det är inte självklart att importerad­e produkter har större utsläpp av växthusgas­er.
Karin Jonsson, näringsfys­iolog på Chalmers tekniska högskola i Göteborg har tittat på tre förslag till varor som kan ingå i din frukost. Näringsmäs­sigt motsvarar de varandra men frukterna (till höger) till en smoothie har importerat­s. Matens klimatpåve­rkan beror mest på hur livsmedlet har producerat­s. Det är inte självklart att importerad­e produkter har större utsläpp av växthusgas­er.
 ?? Bild: Anna von Brömssen ??
Bild: Anna von Brömssen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden