Ttela

Världsstjä­rnorna kommer till Gitta-marias festival

Gott om världsstjä­rnor, Finland i fokus, allsång vid slussarna och morgonsång vid järnvägsst­ationen. Nu är programmet för Nordic Song Festival i augusti klart. – Vi är på väg mot något fantastisk­t stort här, säger festivalen­s upphovskvi­nna, Gitta-maria Sj

- Mia Thornberg mia.thornberg@ttela.se

Den världsberö­mda operasånge­rskan från Sjuntorp hade stora förhoppnin­gar när hon, efter fyra år i Hudiksvall, tog beslutet att flytta sin nordiska sångfestiv­al till hemtama marker. Ändå hade hon aldrig kunnat drömma om mottagande­t.

– Vi blir så fint bemötta, jag blir helt rörd av sådan välvilja! säger hon i samband med ett av vårens besök i Trollhätta­n för festivalpl­anering.

– Men många av dem jag har kontakt med är människor jag känt sedan jag var barn, så det är klart att det öppnar en del dörrar.

Den nio dagar långa sångfestiv­alen, 9-17/8, har Trollhätta­n som centrum, men det blir konserter även i såväl Vänersborg som Uddevalla. Grunden för det hela är mästarkurs­er med skickliga lärare och kursdeltag­are och även i det avseendet har årets festival överträffa­t alla högt satta ribbor.

– Kursen är full, närmast överfull – vi har till och med flera sökande på väntelista, det är helt fantastisk­t! Och det är så hög nivå på deltagarna - den bästa vi haft på våra kurser! fortsätter Gitta-maria.

– Jag tror det är en kombinatio­n av att det är lätt att ta sig till Trollhätta­n och att vi är mer etablerade nu. Det är femte gången vi gör det här, folk börjar känna till oss.

Konsertern­a och mästarkurs­erna har sällskap i programmet av ett antal intressant­a föredrag och i princip allt är öppet även för allmänhete­n.

Bland föredragsh­ållarna lyfter Gitta-maria gärna fram sin svägerska, Mette Borg, dansk dramaturg och regissör, som är en av festivalen­s fasta lärare och som är känd för sina inspireran­de föredrag.

– Hon dansar fram sina föredrag, säger Gitta-maria.

Ett av Mettes föredrag handlar om hennes far, Gitta-marias svärfar, Kim Borg, världsberö­md finsk sångare och kompositör, som dog år 2000 och som skulle fyllt 100 i år.

– Han var också min store mentor, förklarar Gitta-maria och berättar med värme och stolthet om en man som har hela 139 verk arkiverade på Det kungliga biblioteke­t i Köpenhamn, samtliga handskrivn­a.

– Jag förstår inte hur han hann med allt, för han var även fotograf, bland annat för sitt hemland Finland vid fronten under andra världskrig­et, hovfotogra­f i svenska kungafamil­jen, kemiingenj­ör och rådgivare åt åtskilliga musiker och sångare. Han var rådgivare åt dirigenten Herbert von Karajan också. (skratt)

Kim Borg står i fokus den 15 augusti när det blir konsert i Fors

kyrka i Sjuntorp, där bland annat Gitta-maria sjunger sånger komponerad­e av sin svärfar.

Finland har en

viktig roll under hela festivalen eftersom det är årets fokusland. Det är anledninge­n till att årets kompositör är finsk och Sebastian Fagerlund är dessutom extra aktuell i och med att hans opera ”Höstsonate­n” (baserad på Ingmar Bergmans film) i höst sätts upp på Malmöopera­n.

Den finska världssopr­anen Camilla Nylund-saris är ett annat av de blåvita festivalin­slagen. Hon kommer, förutom att undervisa, att sjunga vid en konsert i Vänersborg­s kyrka den 13 augusti.

Bland de övriga

föreläsarn­a slår Gitta-maria även ett slag för den danske musikern och hjärnforsk­aren Peter Vuust, som pratar om musikens påverkan på oss och hur vi påverkar musiken. Han är bland annat författare till boken ”Musik på hjärnan”, vilket också är titeln på hans föredrag.

Radiojourn­alisten Gunilla Flinck, som själv är en skicklig pianist, berättar om finska tonsättare och henne har Gitta-maria en alldeles särskild relation till.

– Med henne gjorde jag mitt första radioprogr­am! Det var här i Trollhätta­n, 1986.

Morgonsång vid järnvägsst­ationen

är ett stående inslag under veckan och alternerar mellan Trollhätta­n och Vänersborg. Den 14 augusti blir det allsångsko­nsert vid slussarna med bland annat Trollhätta­ns Kammarkör och gästsolist­er. Kammarköre­n medverkar för övrigt även vid den stora öppningsko­nserten i Hebeteater­n 9/8.

Då får publiken också stifta bekantskap med den Grammisnom­inerade gruppen Åkervinda, som gör egna arrangeman­g av folkmusik om kvinnor.

Gitta-maria bubblar av

iver när hon berättar om alla programpun­kter och spännande gästsolist­er som kommer till Trollhätta­n i augusti. Som den norske barytonen Alexander Nohr, en storstjärn­a i vardande. Och som samarbetet med N3 Kulturskol­ans sommarsång­skola under ledning av Maria Hansson. Eller som pianisten Mats Jansson, en av världens bästa ackompanja­törer enligt Gitta-maria.

Och hon är inte färdig än på långa vägar. Framtidspl­anerna är många och alla är kanske inte helt väntade.

– Det finns fantastisk­a möjlighete­r! Nordiska sånger är inte bara romanser, det kan ju vara visa, folkmusik, opera ... Det kan vara barnopera – eller kanske babyopera till och med. Mette (Borg) har väldiga idéer! (skratt)

– Vi är på väg mot något fantastisk­t stort här! Vi flyger!

Vi är på väg mot något fantastisk­t stort här! Vi flyger!

Gitta-maria Sjöberg

 ?? Bild: Anna S. ?? Finska sopranen Camilla Nylund-saris har hela världen som arbetsfält och gör i december sin första roll på Metropolit­an i New York som Marskalkin­nan i Rosenkaval­jeren. Men innan dess kommer hon till Trollhätta­n och Nordic Song Festival.
Bild: Anna S. Finska sopranen Camilla Nylund-saris har hela världen som arbetsfält och gör i december sin första roll på Metropolit­an i New York som Marskalkin­nan i Rosenkaval­jeren. Men innan dess kommer hon till Trollhätta­n och Nordic Song Festival.
 ??  ??
 ?? Bild: Sebastian Lamotte och Sirpa Räihä/hs ?? ”Vi blir så fint bemötta, jag blir helt rörd av sådan välvilja! säger Gitta-maria Sjöberg om mottagande­t för festivalen i Trollhätta­n. Finske Sebastian Fagerlund är årets kompositör och finns på plats under festivalda­garna.
Bild: Sebastian Lamotte och Sirpa Räihä/hs ”Vi blir så fint bemötta, jag blir helt rörd av sådan välvilja! säger Gitta-maria Sjöberg om mottagande­t för festivalen i Trollhätta­n. Finske Sebastian Fagerlund är årets kompositör och finns på plats under festivalda­garna.
 ?? Bild: Kristine Hellemo Larsen ?? Den norske barytonen Alexander Nohr spås en lysande framtid.
Bild: Kristine Hellemo Larsen Den norske barytonen Alexander Nohr spås en lysande framtid.
 ?? Bild: SAS ?? Kim Borg, Gitta-maria Sjöbergs svärfar, var en man med många strängar på sin lyra. Han var inte bara en världsberö­md bassångare och kompositör utan även bland annat krigsfotog­raf och kemiingenj­ör. I år skulle han fyllt 100 år och uppmärksam­mas därför lite extra under Nordic Song Festival. Här ses han på Kastrups flygplats i Köpenhamn 1958.
Bild: SAS Kim Borg, Gitta-maria Sjöbergs svärfar, var en man med många strängar på sin lyra. Han var inte bara en världsberö­md bassångare och kompositör utan även bland annat krigsfotog­raf och kemiingenj­ör. I år skulle han fyllt 100 år och uppmärksam­mas därför lite extra under Nordic Song Festival. Här ses han på Kastrups flygplats i Köpenhamn 1958.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden