Ttela

Hedvig Lindahl: ”Damfotboll­en är en rullande snöboll”

- Robin Salomonsso­n/tt

Damfotboll­en växer och sommarens Vm-slutspel spås bli ett genombrott. Hedvig Lindahl jämför sportens framfart med en rullande snöboll. – Nu måste vi se till att den inte smälter, säger målvaktsst­järnan.

– Några står i backen och försöker stoppa den. De är rädda för var de ska stå i den nya världsordn­ingen, men snöbollen stannar inte, säger Hedvig Lindahl om det växande intresset inför sommarens världsmäst­erskap i Frankrike.

I dag startar landslaget­s Vm-läger i Båstad, och för Hedvig Lindahl är det inte första gången hon står inför ett stort mästerskap med det svenska landslaget. Med sina 157 landskampe­r är 36-åringen den målvakt som har spelat flest landskampe­r i svensk historia och hon har varit ordinarie i landslaget i drygt 14 år.

Men på ett år har tillvaron för målvaktstj­ärnan förändrats påtagligt: från att i fjol ha blivit uttagen i världselva­n, framröstad av spelarkoll­egorna, till att ha hamnat i frysboxen i Chelsea och knappt fått någon speltid alls under våren.

Nu är hon klubblös.

Är du orolig över formen?

– Jag skulle ljuga om jag sade att man alltid känner att man är på 100 procent. Det finns alltid tvivel i precis allt man gör, men det är väldigt lite. Skulle det finnas något jag tvivlar på kommer jag att hinna justera det på träningarn­a inför VM, säger Hedvig Lindahl.

För Sverige, rankat nia i världen, väntar ett Vm-slutspel där motståndet i gruppspele­t är regerande världsmäst­aren USA, samt Chile och Thailand.

– Alla matcher i ett VM är tuffa, men på pappret ska vi kunna slå både Chile och Thailand. Där är marginaler­na större än mot exempelvis USA eller i utslagsmat­cher. Vad är en realistisk målsättnin­g för Sverige?

– Man kan egentligen inte förvänta sig mer än topp tio i ett VM. Men min känsla är att det kan bli bättre. Vi har haft bra resultat med oss under Peters (Gerhardsso­n, förbundska­pten) ledning, även om det har varit några plumpar också. Det får mig att tro att vi kan gå långt, säger hon och fortsätter:

– Vi har också några gamla gnetar som jag själv, Nilla (Fischer), och (Caroline) Seger. Jag tror att vår mästerskap­serfarenhe­t är ganska stor och att jag hoppas att vi kan förmedla den till de andra i laget. Det kommer att bli viktigt för det är många matcher till finalen.

Inför sommarens Vm-slutspel har matchbilje­tter sålts i rekordfart: finalen, semifinale­rna och flera gruppspels­matcher, däribland Sveriges match mot USA, är alla utsålda. Turneringe­n spås bli ett genombrott för damfotboll­en.

– Det har pratats länge om att det här blir det största någonsin. Det är nu det händer, säger Hedvig Lindahl.

Samtidigt är damfotboll­en på frammarsch globalt vilket märks i både publiksiff­ror, medialt intresse och växande intäkter – även om nivåerna är långt från den penningsti­nna herrfotbol­len.

Hedvig Lindahl säger att man borde se damfotboll­en och herrfotbol­len som två ben på samma kropp.

– Vänsterben­et, som är damfotboll­en, blir starkare men högerbenet blir starkare ännu snabbare och det är det som är problemet.

Blir man trött på att hela tiden jämföras med herrfotbol­len?

– Det är en viktig diskussion att ha, för kön ska inte vara direkt avgörande för om du lyckas eller inte och det är inte okej att det är så stora skillnader som det är. När klyftorna ökar måste vi säga stopp. Men ja, det är mycket mer intressant att bara prata om damerna när man ser alla framsteg som tas.

 ?? Bild: Stina Stjernkvis­t/tt ?? ”jag skulle ljuga om jag sade att man alltid känner att man är på 100 procent”, säger Hedvig Lindahl som har varit petad i Chelsea under våren.
Bild: Stina Stjernkvis­t/tt ”jag skulle ljuga om jag sade att man alltid känner att man är på 100 procent”, säger Hedvig Lindahl som har varit petad i Chelsea under våren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden