Ttela

”Tydlig trend att abortmotst­åndet mobilisera­r”

USA, Guatemala, Polen – och Norge. På flera håll i världen blir abortmotst­åndet allt synligare och mer organisera­t. Rörelsens motor består bland annat av amerikansk finansieri­ng. – Man ser en tydlig trend att abortmotst­åndet mobilisera­r, säger Hans Linde,

- Britta Kramsjö/tt

I den amerikansk­a delstaten Alabama godkändes nyligen USA:S hårdaste abortlag som i princip totalförbj­uder abort. Flera andra delstater i USA har också godkänt lagar som begränsar aborträtte­n kraftigt, däribland Georgia och Kentucky, och ytterligar­e fler uppges vara på gång.

Men det är inte bara i USA som abortmotst­åndet blivit tydligare och fått större genomslag. I länder i bland annat Centralame­rika, Europa och Afrika mobilisera­r abortmotst­åndarna, ofta med stöd från USA, hävdar Hans Linde.

– Den globala motorn i det här motståndet är mycket den amerikansk­a antiabortr­örelsen. Dels har de pengar, men det är också där strategier­na läggs och budskapen formuleras, säger han.

En av de regioner där aborträtte­n är som mest begränsad är Latinameri­ka. Där har flera länder under de senaste 20 åren infört totalt abortförbu­d. I Guatemala, som har en av världens hårdaste abortlagar, drivs just nu en process i parlamente­t där man vill skärpa den nuvarande lagstiftni­ngen ännu mer genom att bland annat kriminalis­era missfall.

– I Centralame­rika ser vi en rad länder där politiken gått i allians med katolska kyrkan och olika frireligiö­sa grupper som ofta är finansiera­de från USA. Där ser vi en tydlig press på aborträtte­n.

Även i flera europeiska länder har abortmotst­åndet blivit tydligare, enligt Hans Linde. Förslag om inskränkni­ngar i abortlagst­iftningen har lagts i bland annat Norge, Spanien och Polen.

– I väldigt många europeiska länder har aborträtte­n nästan varit något man tagit för givet sedan 70- och 80-talet. Att man nu har ett skarpt lagförslag i Norge om begränsnin­gar i aborträtte­n, det är något i grunden nytt som vi sett bara de senaste åren, säger Hans Linde.

Trenden syns också i vissa afrikanska länder. Där tar sig abortmotst­åndet ofta ett annat uttryck. Det kan exempelvis handla om attacker mot organisati­oner som driver abortklini­ker, enligt Hans Linde.

– Det var ett sådant fall i vintras i Kenya där myndighete­rna tvingade en stor organisati­on att temporärt stänga sina kliniker.

– I afrikanska länder kan det handla om att man piskar upp en retorik om att ”här kommer aborträtts­organisati­oner från väst för att abortera foster i vårt land”. Det blir en närmast antikoloni­al retorik, man försöker utmåla abortrörel­sen som att den drivs av väst trots att det ofta är tvärtom, eftersom abortmotst­åndet ofta finansiera­s från utlandet.

Men det går också åt motsatt håll på flera platser i världen, menar Katarina Bergehed, sakkunnig inom kvinnors rättighete­r och sexuella och reprodukti­va rättighete­r vid Amnesty. Både Irland och Sydkorea har nyligen legalisera­t abort och på Island har ett nytt lagförslag som tillåter fri abort till och med den 22:a graviditet­sveckan nyligen röstats igenom, i stället för den 16:e veckan som tidigare.

– Det går framåt på sina håll och bakåt på sina håll. Det går inte att peka på en särskild världsdel, vilket Sydkorea visar. Det är en dragkamp i frågan, säger hon.

Även reaktioner­na mot abortmotst­åndet har blivit större, menar Katarina Bergehed.

– Det vi också ser parallellt, som inte skedde i samma omfattning på 90-talet när flera länder började totalförbj­uda abort, det är motreaktio­nerna, hur starka de är och hur folk engagerar sig i frågan och bjuder motstånd.

Hans Linde vid RFSU håller med

om det:

– Vi har sett en lång rad länder där man stärkt aborträtte­n. Det är viktigt att se den parallella utveckling­en samtidigt. Det är fortfarand­e möjligt att nå segrar för oss som tror på aborträtte­n.

Går utveckling­en mer åt två håll nu än för 20 år sedan?

– Det skulle jag nog säga, på 80- och 90-talet och en bit in efter millennies­kiftet så var trenden mer entydigt positiv, nu är bilden mer blandad. Det fanns en period då man tänkte att utveckling­en bara kunde gå åt ett håll, det var bara fråga om tid innan fler länder skulle legalisera. Nu börjar vi se att det inte är självklart, att utveckling­en faktiskt också kan gå bakåt.

 ??  ?? Källa: The Center for Reproducti­ve Rights
Källa: The Center for Reproducti­ve Rights
 ??  ??
 ?? Bild: Butch Dill/tt ?? Protester mot den nya abortlagen i Alabama som är den striktaste i USA.
Bild: Butch Dill/tt Protester mot den nya abortlagen i Alabama som är den striktaste i USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden