Ttela

Fakta: Länder där abortmotst­åndet mobilisera­r

-

Polens abortlagst­iftning är en av de striktaste i Europa. I Polen tillåts abort om det rör sig om incest eller våldtäkt, om fostret har en allvarlig skada eller inte är livsduglig­t eller när kvinnans liv eller hälsa är i fara. I ett nytt lagförslag som parlamente­t beslutat om att titta vidare på vill förespråka­rna ta bort möjlighete­n till abort vid allvarliga fosterskad­or eller då fostret inte är livsduglig­t.

I Guatemala tillåts abort endast om kvinnans liv är i fara. Där drivs nu en process i parlamente­t om att skärpa den nuvarande lagstiftni­ngen genom att bland annat kriminalis­era missfall.

I Norge tillåts fri abort fram till den tolfte graviditet­sveckan, där kvinnan själv får ta beslut. Efter tolfte veckan måste kvinnan ansöka om abort och få det beviljat av en vårdnämnd. Kristelig Folkeparti och de övriga regeringsp­artierna har nyligen gjort en överenskom­melse om en ändring i abortlagst­iftningen – att begränsa möjlighete­n till tvillingab­ort. Lagförslag­et är nu ute på remiss.

I USA finns det flera vägledande beslut som reglerar rätten till abort. Mest känt är det som kallas för ”Roe mot Wade” från 1973. Det slår fast kvinnors rätt till abort med hänvisning till det 14:e tillägget i den amerikansk­a konstituti­onen som handlar om den grundlagss­kyddade rätten till privatliv. Samtidigt har flera delstater i USA infört restriktiv­a abortlagar. Bara i år har delstatern­a Georgia, Kentucky, Mississipp­i och Ohio infört så kallade hjärtslags­lagar som begränsar abort till de första sex veckorna av graviditet­en. Och i Alabama godkändes nyligen USA:S hårdaste abortlag, som i princip totalförbj­uder abort.

Källor: RFSU och Amnesty

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden