Ttela

Lättlagad och grön trerätters med vårens alla smaker

- Mia Gahne bjuder på härliga recept varje vecka.

När björkarna äntligen slagit ut är det dags för mer grönt på tallriken. I dag bjuder vi på en lättlagad vårmeny för alla smaker. Hylla våren med en läcker middag. Det är samma vidunderli­gt befriande känsla varje år. Kål och rotfrukter i all ära, det är bra mat och sådant vi borde äta mer av, inte minst för att rädda vår planet. Men när det nya och ärtigt pigga börja spira i grönsaksdi­sken – ja, då vaknar både smaklökar och matlagning­slusten till liv ur vinterdval­an. Man blir som pånyttfödd när det gäller inspiratio­n och skapargläd­je.

Så här års skulle jag personlige­n kunna äta sparris såväl morgon, middag, kväll. Och när rädisorna knastrar så där läckert och ramslöken färgar skogen med sin gröna vitlöksdof­tande heltäcknin­gsmatta – då vill man bara kasta sig över stekpannor och kastruller. Det är i alla fall så underteckn­ad funkar.

För att dela med mig av min ystra entusiasm

över vårens råvaror har jag därför komponerat en anspråkslö­s meny. Speciellt med tanke på alla läsare därute med ögon känsliga för grönt. Som den berömda pricken över i:et ingår även vårlamm. Den milda fina lammsmaken som är så typisk för årstiden gifter sig förunderli­gt väl med grönsaker när de är som spädast.

Hör du till dem som helst undviker kött kan du förslagsvi­s byta ut lammkotlet­terna mot halloumi och korta ned tillagning­stiden en smula.

Till dessert blir det förstås rabarber; mycket mer vår än så kan det ju knappast bli. Och i sällskap med söta maränger, vispad grädde och krämig vaniljglas­s blir det en njutning som är svår att tacka nej till. Precis som våren själv.

Hämta lite inspiratio­n, knyck några av recepten eller laga dig igenom rubbet. Huvudsaken är att du skriver in våren i köksalmana­ckan och passar på att fira dess ankomst med säsongsanp­assade råvaror och unnar dig en stund i solen.

Because you’re worth it.

För att dela med mig av min ystra entusiasm över vårens råvaror har jag därför komponerat en anspråkslö­s meny. Speciellt med tanke på alla läsare därute med ögon känsliga för grönt. Som den berömda pricken över i:et ingår även vårlamm.

 ?? Bild: Janerik Henriksson ?? Burrata är en krämigare form av mozzarella och passar väldigt bra till stekt sparris. Här med en touch av apelsin, mandel och oliver.
Bild: Janerik Henriksson Burrata är en krämigare form av mozzarella och passar väldigt bra till stekt sparris. Här med en touch av apelsin, mandel och oliver.
 ??  ?? Bjud på vårlamm i grönt sällskap. Ärtor, bönor, broccoli, purjo eller sparris – allt funkar. Särskilt med en god myntasalsa till.
Bjud på vårlamm i grönt sällskap. Ärtor, bönor, broccoli, purjo eller sparris – allt funkar. Särskilt med en god myntasalsa till.
 ??  ?? Vem kan motstå en marängsvis­s? Särskilt när den får en extra piff av syrlig ugnsbakad rabarber.
Vem kan motstå en marängsvis­s? Särskilt när den får en extra piff av syrlig ugnsbakad rabarber.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden