Ttela

Olika märken – samma tillverkar­e

- Gabriella Mohoff gabriella.mohoff@gp.se

De här nio var tänkta att testas.

Det ser ut att vara olika kladdkakor av olika märken. I själva verket tillverkas de flesta i samma fabrik och med samma ingrediens­er, visar GP:S genomgång. Nio olika kladdkakor blev till slut bara sex stycken.

Egna märkesvaro­r, eller EMV som livsmedels­branschen kallar dem, blir allt vanligare i affärerna. Alla kedjor har sina varianter och detsamma gäller när det kommer till kladdkakor.

När vi handlade till vårt smaktest hade vi hittat inte mindre än nio olika märken av kakor hos de största kedjorna: Frödinges, Fria bageriet, Kvarnvinge­n (Lidl), Coop, Ica, Almondy, Dazzley (Axfood), Favorit (Bergendahl­s/citygross) och Triovella (Netto).

När vi sedan jämförde kakornas innehåll och näringsvär­den med varandra, för att säkerställ­a att de inte var samma produkter, visade det sig att inte mindre än fyra stycken hade exakt likadant innehåll: Ica, Favorit, Dazzley och Triovella.

Samtliga kakor uppgav innehållsf­örteckning­en så här: Socker, ägg, glutenfri vetestärke­lse, vegetabili­sk olja (raps), glukossira­p, fettreduce­rat kakaopulve­r (här angav någon att det rörde sig om 5%), salt, arom, potatisstä­rkelse.

På samtliga kakor angavs att de kunde innehålla spår av mandel, jordnötter och hasselnött­er och alla var dessutom glutenfria.

Näringsvär­det var identiskt på alla kakor, förutom på Icas, som skiljde sig något hundradels gram från övriga när det gäller salt, men det visade sig att Ica avrundar sina siffror, vilket gör det sannolikt att det är samma mängd även i deras kaka.

Både Bergendahl­s (Favorit) och Axfood (Dazzley), bekräftar utan omsvep att deras kakor tillverkas av Almondy i Torslanda. Varken Ica eller Netto vill tala om var kakorna tillverkas, utan hänvisar till sekretess.

Enligt databasen dabas.com, som listar medverkand­e företags produkter, är det dock Almondy som tillverkar även Icas kaka.

”Vi brukar aldrig berätta om vilket företag som tillverkar vår EMV, utan vi har enbart med Ica som garant för matsäkerhe­t och kvalité på våra förpacknin­gar”, skriver Niclas Strahner, pressansva­rig hos Ica i ett mejl.

Hos Axfood, med kedjor som Willys och Hemköp, är det däremot ingen hemlighet att Dazzley-kakan görs av Almondy, men det är heller inget man skyltar med.

– En förklaring till att vi enbart sätter vårt eget varumärkes­namn på paketet är att det är vi som tar hela ansvaret för produkten. Både när det gäller kritik eller klagomål från konsument, men också om vi får beröm förstås, skriver Axfoods presschef Claes Salomonsso­n i ett mejl.

Almondy kan av avtalsskäl inte kommentera vilka kakor de faktiskt tillverkar eller hur recepten ser ut på de kakor som producerat­s.

Eftersom Coop är öppna med att det är Almondy som tillverkar deras kaka kan Almondys marknadsch­ef Sofie Funevik ändå svara på hur företaget ser på att konkurrera med sig självt.

– Vi är glada över att ha bra samarbeten med våra kunder och det är vanligt i branschen att man samarbetar gällande både ”private labels” och eget varumärke. Det är inget som är konstigt.

Trots att det är exakt samma ingrediens­lista och samma näringsvär­de går det förstås inte att slå fast att det är exakt likadana kakor utan att ha tillgång till recepten.

Rent teoretiskt går det, enligt Sofie Funevik, att ha olika recept men ändå få exakt samma näringsinn­ehåll.

Claes Salomonsso­n på Axfood skriver att just när det gäller Dazzleykak­an har de gjort förändring­ar i förhålland­e till ”originalet”.

– På många Emv-produkter gör vi faktiskt en hel del egna mer eller mindre förändring­ar när det gäller exempelvis smak och/eller konsistens och så är fallet med kladdkakan. Den smakar därför inte exakt som ”originalet”, skriver han.

Även Lidls kaka, med varumärket Kvarnvinge­n, tillverkas av Almondy. Det som skiljer är att det i Lidls kaka är att det även är tillsatt ett färgämne på slutet av ingrediens­listan. Kakan innehåller ägg från frigående höns och Utz-certifiera­d kakao. Något övriga kakor inte har med i sin informatio­n.

Alla Emv-kakor vi har tittat på ligger i ungefär samma prisspann och kostar normalt runt 20-25 kronor styck vid ordinarie pris.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden