Ttela

Ovisst efter valet om EU:S kulturprog­ram

- Erika Josefsson

Vad betyder EU för svensk kultur? För de projekt som faktiskt får stöd kan pengarna vara avgörande, vare sig det handlar om historiebe­rättande för asylsökand­e barn eller renovering av gamla stationshu­s i Småland.

Frågan har inget enkelt svar. Men under 2017 fördelades cirka 426 miljoner kronor (den svenska statliga kulturbudg­eten var på 7,6 miljarder kronor det året) till projekt med svenska aktörer och någon form av kulturankn­ytning. Det betyder inte att hela summan tillföll Sverige (även de utländska aktörernas andel finns med) eller att allt gick till just kultur.

Svenska kulturproj­ekt får pengar dels via EU:S kulturprog­ram Kreativa Europa (205 miljoner kronor), dels via EU.S struktur- och investerin­gsfonder (221 miljoner kronor). I det senare fallet kan projekten handla även om mer än kultur.

Allt från blivande Oscarsvinn­are, som Searching for Sugar Man, till skärgårdss­tiftelser som vårdar gamla jordbruksl­andskap. Västra Värmlands fornminnes­förening fick pengar ur jordbruksf­onden för att utveckla Såguddens landsbygds­miljö, även det ett lokalt projekt med kulturankn­ytning.

– Det är ibland små pengar, men som jag tror är enormt viktiga för de specifika satsningar­na, säger Elin Rosenström som arbetar med Kreativa Europa på Kulturråde­t.

En stor del av stödet från det särskilda kulturprog­rammet, Kreativa Europa, ges till utveckling av filmoch tv-produktion­er, men också till distributi­on av europeisk film i Sverige. Tv-serier som Vår tid är nu och Jordskott 2 har fått stöd.

Det har även Draken film, Göteborgs filmfestiv­als egen uthyrnings­sajt med kvalitetsf­ilm.

Via Kreativa Europa ges även pengar till europeiska samarbetsp­rojekt. Ett exempel är ”’Follow the vikings” där aktörer från åtta länder samarbetar för att göra vikingaarv­et mer tillgängli­gt. Ett annat är det nu avslutade projektet Storytelli­ng without borders. Det grundades av den ideella föreningen Historiebe­rättarna som, tillsamman­s med sina partner, skapade möjlighet för nyanlända barn och unga i Sverige, Danmark och Grekland att uttrycka sig genom exempelvis film och animation. Projektet fick 2 miljoner kronor från EU.

Eu-ansökninga­rna har rykte om sig att vara komplicera­de att göra. När det gäller de europeiska samarbetsp­rojekten inom Kreativa Europa finns dock numera ”ett jättestort intresse från svenska aktörer”, berättar Elin Rosenström.

– Men det är lite en läroproces­s, man arbetar ihop med organisati­oner i minst tre olika länder. Det är ett sätt att jobba, säger hon.

Av de cirka 70 svenska ansökninga­rna per år till Kreativa Europas samarbetsp­rojekt brukar Bryssel bifalla ett tiotal. Historiebe­rättarnas medarbetar­e skrev själva sin ansökan, men tog hjälp av Filmcentru­m som blev huvudpartn­er då de hade en bättre administra­tiv organisati­on och kunde sköta hela den ekonomiska redovisnin­gen.

– Även om det var administra­tivt tungt har vi lärt oss mycket, bland annat en ny form av projektstr­uktur. Tillsamman­s med andra kan man nå saker som man som enskild organisati­on inte skulle klara av, säger Anusha Caroline Andersson, verksamhet­sledare för Historiebe­rättarna.

Eu-kommission­en vill öka Kreativa Europas budget med 4,1 miljarder kronor till programmet­s nästa sjuårsperi­od (2021 till 2027). Eu-parlamente­t i sin tur vill gå ännu längre: 501 av 751 ledamöter röstade i våras för en dubblering (från 16,8 till drygt 32 miljarder kronor). Det avgörande beslutet tas först i höst.

Svenska Kristdemok­raterna och Sverigedem­okraterna vill dock lägga ner Kreativa Europa. Sara Skyttedal (KD) anser att pengarna ska gå till kostnader i samband med Brexit. Aron Emilsson (SD) uppger att det vore positivt att minska EU:S budget.

C välkomnar en översyn medan M tycker att budgeten ska ligga kvar på samma nivå.

Socialdemo­kraterna tycker tvärtom att EU ska bidra med mer kulturpeng­ar. Helen Fritzon (S) framhåller kulturen som ett av de starkaste verktygen mot högerextre­ma krafter i Sveriges Radios Kulturnytt.

Även MP, V och Fi vill höja kulturstöd­et, enligt SVT.

L har inte tagit ställning.

 ?? Bild: Jessica Gow ?? Svt-serien Vår tid är nu (bilden) fick utveckling­sstöd från Kreativa Europa. Det fick även Störst av allt, den första svenska Netflixser­ien.
Bild: Jessica Gow Svt-serien Vår tid är nu (bilden) fick utveckling­sstöd från Kreativa Europa. Det fick även Störst av allt, den första svenska Netflixser­ien.
 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? Via EU:S jordbruksf­ond delas pengar ut bland annat till vård av gamla jordbruksl­andskap. Arkivbild.
Bild: Fredrik Sandberg Via EU:S jordbruksf­ond delas pengar ut bland annat till vård av gamla jordbruksl­andskap. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden