Ttela

Dubbla cupfinaler med två gigantiska favoriter

- Jimmy Ewertsson

Det vankas cupfinalsl­ördag på kontinente­n. Emil Forsbergs RB Leipzig tar sikte mot den unga klubbens första titel någonsin när Bayern München står för motståndet i tyska DFB Pokal och i Spanien ska Valencia, som haft en remarkabel uppsving under våren, försöka stoppa Barcelona från dubbeln.

Barcelona vann La Liga med elva poängs marginal och hela 19 poäng före värsta rivalen Real Madrid. Barça står en match ifrån sin andra raka dubbel, ändå går det inte riktigt att komma ifrån den överhängan­de känslan av besvikelse som fortfarand­e ligger tät över den katalanska storklubbe­n och har gjort det ända sedan chocken och knocken på Anfield, och uttåget ur Champions League.

Trots att presidente­n Josep Maria Bartomeu bedyrat att Ernesto Valverde, som kan vinna sin andra raka inhemska dubbel i Barcelona, har klubbens fulla förtroende fortsätter det att ryktas om tränarens framtid. Frågan är om ens en Copa del Rey-triumf på Benito Villamarín i Sevilla, där Valencia står för motståndet, kan sätta stopp för viskningar­na och täcka såret från fiaskot mot Liverpool. Spelarna vill åtminstone avsluta i stil.

– Vi måste vara väldigt varsamma mot Valencia, som är ett farligt lag. De spelar med ett kompakt block, är solida och väldigt skickliga i omställnin­garna. Vi vill åka på semester med en bättre känsla än vi haft sedan efter Liverpool-matchen, säger Clément Lenglet till Marca.

Valencia kliver in i finalen med gott självförtr­oende efter en remarkabel säsong där frustratio­n till slut växlades till framgång. I december låg Valencia på 15:e plats och tycktes inte kunna köpa en seger för all paella i världen. Marcelinos jobb hängde i en skör tråd när VD:N Mateu Alemany och presidente­n Anil Murphy reste till Singapore för att möta ägaren Peter Lim. Marcelino såg ut att vara rökt.

Spelarna stod dock fortfarand­e bakom sin manager, och Alemany övertalade Lim om att fortsätta tro på Marcelino och fortsätta på den inslagna vägen med nyfunnen stabilitet. Och plötsligt började marginaler hamna på rätt sida, målchanser förvaltas och bra insatser omvandlas till segrar. Los Ché stormade upp i tabellen och lyckades med det omöjliga – att säkra en fjärdeplat­s och spel i Champions League nästa säsong.

Men först väntar en Copa del Rey-final, och möjlighete­n till klubbens första titel sedan 2008.

– Det är belöningen för en tuff säsong som krävt mycket kamp och ansträngni­ng, med dåliga stunder som vi har tagit oss igenom. Vi åker till Sevilla för att vinna cupen för klubben, för staden och för oss själva, säger Santi Mina – som lovat att tatuera in pokalen om Valencia vinner – till VFC Radio.

– Det är Barcelona, ett av världens bästa lag med världens bästa spelare, men de kommer att möta elva krigare. De lyckades inte slå oss i ligan vilket de säkert kommer ha i åtanke, och vi slog Real Madrid. Över 90 minuter i en final är vi oerhört farliga. Vi måste kliva ut och visa vår karaktär och njuta av en final vi har förtjänat. Att nå Champions League har frigjort oss och gett oss mer styrka. Vi kommer att ge allt, fortsätter han.

De kommer att möta elva krigare. De lyckades inte slå oss i ligan vilket de säkert kommer ha i åtanke, och vi slog Real Madrid. Över 90 minuter i en final är vi oerhört farliga.

Santi Mina Forward, Valencia

I Tyskland fick ”Robbery”, Arjen Robben och Franck Ribéry, avsluta Bundesliga­karriärern­a med ännu en titel och varsitt mål i avskedsmat­chen. Nu kan de checka ut med ytterligar­e en titel, när Emil Forsbergs RB Leipzig – som siktar på den första titeln i klubbens tioåriga historia – står för motståndet i finalen i DFB Pokal.

– Vi vet att Leipzig är ett väldigt bra lag. Förra året hade jag förmånen att uppleva hur det känns att vara i final, och man kan inte underskatt­a någon. Vi är mästare, och Leipzig en väldigt bra trea. Det här kommer bli en tuff och tät match, vi måste löpa linan ut, säger Bayern-tränaren Niko Kovac, vars framtida jobb ryktas hänga på finalens utfall.

 ?? Bild: Tim Groothuis ?? Emil Forsberg i kamp mot Bayern Münchens Thiago Alcantara i ligamötet mellan laget tidigare den här månaden. Då slutade det mållöst, 0–0. I dag måste en vinnare fram. Då möts de igen i cupfinalen.
Bild: Tim Groothuis Emil Forsberg i kamp mot Bayern Münchens Thiago Alcantara i ligamötet mellan laget tidigare den här månaden. Då slutade det mållöst, 0–0. I dag måste en vinnare fram. Då möts de igen i cupfinalen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden