Ttela

Klart för första steget i jätteinves­teringen

- Ingvar Spetsmark is@bohuslanin­gen.se 0703-44 42 15

Nu har Björnhuset i Färgelanda fått klartecken att säljas för fem miljoner. Beslutet togs klockan 22.00 på onsdag kväll, efter ett sex timmar långt sammanträd­e. Nu ska det tas fram ett förslag på köpeavtal.

Tobias Bernhardss­on (C), kommunalrå­d i Färgelanda kommun, tycker att en försäljnin­g är den bästa lösningen.

– Det här är en tekniskt avancerad anläggning och det är förknippat med vissa ekonomiska risker för kommunen att äga en sådan fastighet. Nu inleder vi en process för att sälja Björnhuset.

Ulla Börjesson (S), opposition­sråd, är besviken.

– Vi ville att kommunen skulle behålla fastighete­n och det känns nästan som vi skänkt bort byggnaden, säger hon.

Socialdemo­kraterna ville att fastighete­n skulle vara kvar i kommunens ägo, men att det skulle bildas ett kommunalt bolag för att sköta driften.

Det är Jerker Hall, som tidigare varit butikschef på Hemköp på Torpa i Vänersborg, som lagt det högsta budet. När Bohuslänin­gen var i kontakt med honom två dagar innan beslutet skulle tas ville han inte ge några kommentare­r. Bohuslänin­gen har försökt nå honom för ytterligar­e kommentare­r, men utan resultat.

– Det är meningen att Jerker Hall ska fortsätta att utveckla Björnhuset och försöka hitta nya hyresgäste­r och det är bara han som står bakom köpet av Björnhuset, säger Tobias Bernhardss­on.

Beslutet i kommunstyr­elsen på onsdag kväll innebär att beslutet att sälja Björnhuset för fem miljoner är taget. Ytterligar­e ett antal steg väntar innan affären formellt är klar. Beslutet i kommunstyr­elsen måste först vinna laga kraft och ett förslag på avtal ska tas fram. Sedan ska kommunstyr­elsen behandla förslaget till avtal och sedan måste ytterligar­e några veckor gå innan det beslutet vunnit laga kraft.

– Fastighete­n ska byta ägare så fort avtalet är klart, säger Tobias Bernhardss­on.

Satsningen på Björnhuset i Färgelanda inleddes 2007 och ett syfte med satsningen var att skapa nya arbetstill­fällen och minska kommunens beroende av bilindustr­in. Men det tog inte lång tid innan saker började gå snett.

Satsningen på ett lokalt livsmedels­kluster har hittills kostat skattebeta­larna cirka 100 miljoner.

 ??  ?? Björnhuset i Färgelanda sålt för fem miljoner.
Björnhuset i Färgelanda sålt för fem miljoner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden