Ttela

Fängelsedo­m för barnvåldtä­ktsman kvarstår

- Mari-louise Melldahl mari-louise.melldahl@ttela.se

För snart ett år sedan friade tingsrätte­n en man i 50-årsåldern misstänkt för flera barnvåldtä­kter. Hovrätten ansåg något annat och dömde honom till fängelse. Nu har Högsta domstolen fastställt domen på 3,5 års fängelse.

Nu kan förhoppnin­gsvis de utsatta flickorna gå vidare då tre och ett halvt år i fängelse är det som gäller för mannen. Våldtäkter­na begicks på ett behandling­shem för unga i Ttela-området sommaren 2017.

Övergreppe­n ansågs av åklagare som grova och omfattar två flickor då boende på behandling­shemmet. Vänersborg­s tingsrätt bedömde emellertid att bevisen var allt för svaga och vittnesmål­en inte tillräckli­gt trovärdiga. Mannen friades för våldtäkt mot barn som enligt åtalet begicks under sommaren 2017. Samma period ofredades och utnyttjade­s också flickorna sexuellt.

Tingsrätte­ns beslut överklagad­es till hovrätten i Göteborg. Där gjordes en helt annan bedömning. Vittnens berättelse­r ansågs som mycket trovärdiga och den tekniska bevisen som tillräckli­g. Man tog också fasta på att mannen varit kontaktper­son åt en av flickorna och tingsrätte­ns friande dom ändrades till fängelse i 3,5 år.

Mannen gav sig dock inte och tog målet vidare till Högsta domstolen eftersom han tyckte att domskälen var torftiga, samt att flera vittnesupp­gifter stod mot varandra. Högsta domstolen beslutade nyligen att inte ta upp målet för prövning. Där med har fängelsedo­men fastställt­s och vunnit laga kraft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden