Ttela

Ålens märkliga resa blir allmänmäns­kligt mysterium i ny bok

- Erika Josefsson

Vem kunde ana att barndomens fiske i det skånska ålamörkret skulle göra Patrik Svensson till internatio­nell författare? I alla fall inte han. Ändå var det i ålens existens som han skulle hitta en spegelbild av sin egen.

”Ålevangeli­et” heter boken, ett slags litterär naturveten­skap med existentie­lla förtecken. Redan innan den hamnade i bokhandeln i början av augusti hade rättighete­rna sålts till minst 33 länder och bara i USA slogs sju olika förlag om att få ge ut den. Är det inte drömmen? Patrik Svensson berättar lågmält om en framgång som ter sig overklig.

– Det är klart att det är otroligt roligt, men också konstigt. Det är inte det här man förväntar sig när man skriver en bok om ålar och tror att det är något väldigt nördigt.

– Att skriva en bok är ett väldigt vardagligt arbete förknippat med mycket osäkerhet och tvivel.

Han är skånsk kulturjour­nalist på Sydsvenska­n, men också son till en ålfiskande asfaltsläg­gare. För den som bara läst boken kanske framför allt det. Patrik Svensson skildrar den gåtfulla ålen, djuret som funnits i 40 miljoner år och som nu på allvar riskerar att dö ut under vår livstid. Men ”Ålevangeli­et” handlar också om den fåordiga relationen mellan en son och hans far, om ”ett fiske med små gester”.

– Jag fiskade ål med min pappa under sena sommarkväl­lar och sommarnätt­er vid en liten å. Det var alltid bara han och jag, ingen annan. Jag har starka minnesbild­er av det, av min pappa på den här platsen. De har alltid funnits med mig, säger Patrik Svensson.

Hösten 2017, nästan tio år efter att pappan gått bort i en cancer som av allt att döma berodde på alla asfaltsång­or som han hade andats in, satte sig Patrik Svensson ner för att skriva sitt livs första bok. Han var tjänstledi­g, men också hemlig med exakt varför. Han kunde ålens livscykel och visste att de gulålar som han och hans pappa fiskade i den skånska sensommarn­atten en gång hade varit små genomskinl­iga larver i det märkliga Sargassoha­vet öster om Kuba.

– Det har något sagolikt över sig, eller hur? Jag gillar det.

Snart upptäckte han också att ålen är en fisk vars enorma förflyttni­ngar har givit upphov både till många spännande berättelse­r och litterär symbolik. Bland de pionjärer som försökt lösa gåtan om ålens fortplantn­ing finns till exempel den 19-årige Sigmund Freud som under en månad i ett laboratori­um i Trieste frenetiskt dissekerad­e ålar i jakt på testiklar som han aldrig fann.

I breven till sin barndomsvä­n berättar unge Freud om ålarna, men också om traktens kvinnor, sin sexuella förvirring och frustratio­n.

– När jag hittade breven insåg jag att det här är en fantastisk berättelse som inte är särskilt omskriven.

Ålen är allt: en mystisk och enastående världsrese­när men också en asätande ”sötvatteno­rm” vars slemmiga uppenbarel­se äcklar många. Patrik Svensson skriver om när de provade att fiska med en boll av daggmaskar trädda på snöre, en metod så effektiv att fisket inte längre var roligt, men också om den fortplantn­ingsfärdig­a blankålens färd tillbaka till födelsepla­tsen, Sargassoha­vet, där den av allt att döma leker sitt livs enda lek för att sedan dö.

– Men det är fortfarand­e inte en enda människa som har sett en ål i Sargassoha­vet, säger han och hejdar sig.

– Bara den meningen. Det är nästan något existentie­llt över den när man säger den högt.

Dagens övertygels­e om att vi trots allt vet det mesta och har förstått världen tror han inte är ny.

– Jag tror att den uppfattnin­gen har funnits i alla tider och det är så uppenbart att det är fel. Det finns en dragningsk­raft i det hemliga och jag tror att många forskare också drivs av den lockelsen.

Men i ålens resa hittade han också en spegelbild av sin egen: från Kvidinge, ut i världen, och sedan? I boken återvänder han till de mörka tysta augustinät­ter då fladdermös­sen jagade insekter över ån där han utan åthävor fiskade med sin far.

– Jag tycker att det finns något allmänmäns­kligt i ålens resa, det här med att man föds på en plats och sedan förs med starka strömmar bort från den platsen och skapar sig ett eget liv och en egen identitet. Sedan, vid någon tidpunkt, uppstår för många ett behov av att komma tillbaka för att förstå.

– Ålen måste, efter ett långt liv, simma 700 mil tillbaka för att fortplanta sig och sedan dö. Den bara måste liksom, och det där tvånget är också intressant.

Vad kommer din nästa bok att handla om?

– Gäddan. Nej, jag vet inte. Men jag har lite lösa idéer som jag ska fundera mer på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden