Ttela

Biblioteke­t kan få större lokaler

Nu lutar det åt att biblioteke­t i Vänersborg blir kvar i nuvarande lokaler fast med mer utrymme. Men Timjanhuse­t kan möjligen vara tillbaka på spelplanen igen.

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se 0521-57 59 15

Nyheter: Kultur- och fritidsnäm­nden föreslår att Vänersborg­s bibliotek ska bli kvar i sina nuvarande lokaler. Men samtidigt vill man renovera, utöka i Systembola­gets tidigare utrymme och flytta entrén.

I juni skickade en oenig kulturoch fritidsnäm­nd tillbaka frågan om biblioteke­ts framtida lokaler till förvaltnin­gen för att få fler alternativ att välja mellan. På fredagen tog man ett beslut.

Handlingar­na som låg på nämndens bord innehöll tre alternativ. Förvaltnin­gen förslog det första. Och det handlar om att fortsätta att hyra i nuvarande lokaler men renovera och utöka i grannlokal­erna, där Systembola­get tidigare fanns. Planen är också att flytta entrén till Sundsgatan.

Alternativ­et är alltså en något bantad version av det som varit aktuellt tidigare och kostnaden beräknas till 3,5 miljoner om året.

Alternativ två gick ut på att bygga ett bibliotek i egen regi till en årskostnad på 6,3 miljoner första året. Det framgår inte av handlingar­na om detta handlar om tidigare aktuella Timjanhuse­t eller någon annan byggnad.

Tredje möjlighete­n var att renovera nuvarande lokaler utan att utöka ytan. Kostnaden beräknades där till 3,1 miljoner om året.

– Det blev debatt och omröstning, säger Jan Carlstein (L), ledamot i nämnden.

Och med siffrorna 8 mot 1 antogs alternativ ett. M röstade emot och reserverad­e sig.

Beslutet innebär att nämnden föreslår kommunfull­mäktige att godkänna alternativ­et.

– Det är inte vi som slutligen bestämmer hur det går, frågan går till fullmäktig­e, säger Jan Carlstein.

När TTELA talade med nämndens ordförande Hans Norén (S) ville inte berätta vad man hade beslutat innan protokolle­t är påskrivet på tisdagen. TTELA försökte nå vice ordförande Kristina Edvinsson (M) utan att lyckas.

Men ytterligar­e en vändning i biblioteks­frågan är att Timjanhuse­t kanske kan bli aktuellt igen. Ägaren till Timjan, Hans-kristian Voldstad, har tidigare föreslagit att biblioteke­t ska ligga där men kommunen har tyckt att det blir för dyrt.

– Nu har vi tagit fram nya alternativ i Timjanhuse­t som är mindre än det ursprungli­ga, säger han.

Hans-kristian Voldstad hann inte få med förslagen till nämndens beslut, men han planerar ändå att presentera dem för kommunledn­ingen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden