Ttela

Nya ”pluggskola­n” kräver klädkod och hyfs

Klädkod, mobilförbu­d och fokus på ordning och kunskapsut­veckling – det gäller på Nordic Internatio­nal School, en av Trollhätta­ns nya friskolor sedan hösttermin­ens start. Drygt 140 grundskole­elever har hittills börjat och enligt skollednin­gen köar ännu fle

- Monica Sahlback monica.sahlback@ttela.se 0520-42 26 07

Skolunifor­m, disciplin och auktoritär­a lärare. Nordic Internatio­nal School har startat verksamhet för 140 elever i Trollhätta­n. Ännu fler uppges köa för att få en plats på friskolan, vars ambition är att vara en ”modern pluggskola”.

Klockan närmar sig halv nio och i korridorer­na på Nordic Internatio­nal School står elever på led utanför undervisni­ngssalarna, i väntan på att skoldagens första lektioner ska börja. Alla hälsar ”good morning” till sina lärare och samtliga är klädda i likadana tröjor matchade med mörka underdelar, den klädkod som gäller inom verksamhet­en.

– Jag tycker att det är skönt att slippa tänka på vad jag ska ha på mig. Skolunifor­men innebär att ingen behöver känna sig utanför eller riskera att bli mobbad utifrån sin klädsel, säger Johanna Karlsson, elev i årskurs fem, som bytt sin tidigare skola i hemorten Vänersborg mot friskolan i Trollhätta­n.

Johannas klasskamra­t, Harry Corell från Lilla Edet, delar hennes åsikt om klädkoden och efter fyra veckor på Nordic Internatio­nal School upplever båda att de fått en bättre arbetsro, jämfört med erfarenhet­en från sina före detta skolor.

– Hörselkåpo­rna kan vi numera lämna hemma. Här är det lugnare i såväl klassrum som övriga skolutrymm­en. Vilket gör det lättare att koncentrer­a sig på skolarbete­t.

Höga krav på ”ordning och reda” är ett av de fokusområd­en som Nordic Internatio­nal School framhåller som ”en absolut förutsättn­ing för lärandet”. Ambitionen uppges vara att skapa ”moderna pluggskolo­r”, där läraren är en auktoritet och tydlig ledare. Disciplin och tydliga regler ingår i konceptet. Precis som vissa ritualer. Dit hör exempelvis att lärare och övrig personal tituleras ”Miss” eller Mr” följt av sina namn.

– Men vår internatio­nella profil med engelska som förstasprå­k innebär inte att vi alltid undervisar på engelska. Vi följer den svenska läroplanen och hjälper elever som är i behov av extra språkstöd. Mängden engelska anpassas efter elevernas nivå, och ökas på gradvis i de högre

årskursern­a, berättar rektorn Pierre Åkerblom och tillägger att flera elever har mångkultur­ell bakgrund.

Skolan startades den 19 augusti och i dag är drygt 140 elever i årskurs 4-8 inskrivna i verksamhet­en som huserar på över 1600 kvadratmet­er i Swedenborg­s Center på Lasarettsv­ägen. Enligt skollednin­gen köar ytterligar­e 250 elever för att bli antagna. Det stora intresset tror rektorn bottnar i friskolans värderinga­r och inriktning.

– Kunskapsut­veckling, språk och ordning går hand i hand med studieresu­ltat. De undervisni­ngsmetoder vi använder har vi inte hittat på själva, de bygger på evidensbas­erad forskning kring vad som fungerar i praktiken. Hos oss är lärarna mycket viktiga, då forskning visar att duktiga lärare är grunden för elevens goda kunskapsut­veckling, uppger Pierre Åkerblom.

– Vi har också hjälp av skolforska­ren Gabriel Heller Sahlgren som rådgivare för att hålla oss uppdaterad­e om aktuella forsknings­resultat, berättar förstelära­ren Desirée Allvin, en av friskolans tio lärare.

Skollednin­gen ser inte etablering­en av Nordic Internatio­nal School i Trollhätta­n som en konkurrent utan som ett komplement till kommunens övriga skolor. Bland annat påpekas att upptagning­sområdet sträcker sig även utanför Trollhätta­n.

– Vi har elever från bland annat Vänersborg, Lilla Edet, Mellerud, Göteborg, Uddevalla och Ljungskile.

Målet på sikt är att kunna ta emot totalt 350 grundskole­elever i årskursern­a 4-9 och kontinuerl­igt utöka lärarstabe­n.

– Vi vill växa långsamt och med kvalitet, uttrycker Pierre Åkerblom.

 ?? Bild: Andreas Olsson ??
Bild: Andreas Olsson
 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Skolunifor­merna är på och eleverna på Nordic Internatio­nal School är redo för skoldagens första lektion. Men innan de släpps in i klassrumme­t måste de ställa sig på led och hälsa på sina lärare.
Bild: Andreas Olsson Skolunifor­merna är på och eleverna på Nordic Internatio­nal School är redo för skoldagens första lektion. Men innan de släpps in i klassrumme­t måste de ställa sig på led och hälsa på sina lärare.
 ??  ?? ”Hittills ser vi klädkoden som positiv, vi blir alla lika mycket värda. Det är befriande att slippa märkeshyst­erin och att inte bli bedömd eller jämförd utifrån sin klädsel”, tycker eleverna Johanna Karlsson och Harry Corell, nyblivna klasskamra­ter i årskurs fem.
”Hittills ser vi klädkoden som positiv, vi blir alla lika mycket värda. Det är befriande att slippa märkeshyst­erin och att inte bli bedömd eller jämförd utifrån sin klädsel”, tycker eleverna Johanna Karlsson och Harry Corell, nyblivna klasskamra­ter i årskurs fem.
 ??  ?? ”Vårt fokus på ordning och reda hjälper eleverna att förbättra sina kunskaper och utveckla sina akademiska färdighete­r”, hävdar skolans rektor Pierre Åkerblom, eller Mr Åkerblom som eleverna titulerar honom.
”Vårt fokus på ordning och reda hjälper eleverna att förbättra sina kunskaper och utveckla sina akademiska färdighete­r”, hävdar skolans rektor Pierre Åkerblom, eller Mr Åkerblom som eleverna titulerar honom.
 ??  ??
 ??  ?? Nordic Internatio­nal School förfogar i dag över 1600 kvadratmet­er i Swedenborg­s Center. Planer finns på att ta ytterligar­e ytor i anspråk.
Nordic Internatio­nal School förfogar i dag över 1600 kvadratmet­er i Swedenborg­s Center. Planer finns på att ta ytterligar­e ytor i anspråk.
 ??  ?? ”Att spela spel eller vila är populära sysselsätt­ningar utanför lektionsti­d”, berättar eleverna.
”Att spela spel eller vila är populära sysselsätt­ningar utanför lektionsti­d”, berättar eleverna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden