Ttela

Tror protestlis­ta gjorde skillnad

Bland elever på det estetiska programmet­s spetsutbil­dning för musik på Birger Sjöberggym­nasiet i Vänersborg togs beskedet om att deras gymnasiepr­ogram blir kvar emot med stor glädje.

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

Nyheter: I torsdags kom beskedet att de nedläggnin­gshotade gymnasiepr­ogrammen i Trollhätta­n och Vänersborg blir kvar trots allt. Musikestet­en Alice Svalin som drog igång en namninsaml­ing som lockade 1 300 underskrif­ter, tror den kan ha varit betydelsef­ull.

– Det var en stor lättnad och det kändes väldigt bra när man berättade för folk som inte visste, alla blev jätteglada, berättar Alice Svalin, som är andraårsel­ev på programmet, och den person som höll i en uppmärksam­mad namninsaml­ing efter nedläggnin­gsbeslutet i juni.

Det var i torsdags direktione­n för Kunskapsfö­rbundet Väst ändrade sitt beslut från i början på sommaren och det verkar nu som om det vänersborg­sbaserade estetprogr­ammet och den nationella spetsutbil­dningen för musiker (ESMUV), de nationella idrottsutb­ildningarn­a för bandy (Vänersborg) och badminton (Trollhätta­n) samt Industrite­kniska programmet i Trollhätta­n blir kvar.

Fram till i början på veckan hade Alice fått ihop 1 300 namnunders­krifter på sin protestlis­ta och var just på väg att lämna in den, när beskedet kom om en kovändning.

– Jag tror ändå att listan gjorde skillnad, den väckte sådan uppmärksam­het och länkar om det har delats och spridits, så det har verkligen inte varit förgäves, säger hon.

Det chockartad­e beskedet kom i början på sommarlove­t och Alice Svalins reaktion var direkt att göra någonting för att hantera saken.

Hoppet hölls uppe på något sätt, det kan både Alice och Josef Andersson, som går sista året intyga. När terminen väl började på nytt var det lite småoroligt, men man körde ändå på som vanligt.

– Man märkte på en del lärare att det var lite jobbigt, de är så passionera­de och ser till att vi får den bästa utbildning­en. Men vi har haft en positiv inställnin­g hela tiden, vi trodde inte att det var möjligt att genomföra, säger Josef Andersson.

När väl det positiva beskedet om programmet­s överlevnad kom i torsdags var Josef på väg in i uppehållsr­ummet:

– Jag möttes av en massa glada ansikten.

– Det var en klasskompi­s som skrev i gruppchatt­en, så det var så jag fick reda på det, säger Alice.

De tycker att det var viktigt att beskedet kom så tidigt på läsåret, så att dels undervisni­ngen kan rulla på, men också inför kommande rekryterin­g.

– Nu kan vi planera för att ha öppet hus och presentera vårt program för eventuella sökande. Bara inför det här läsåret hade vi en massa ansökninga­r och jag tror 28 kom in, så det är ju inte brist på intresse, säger Josef Andersson

– Ja, det här är en stor lättnad framför allt, det är som om en tyngd lyfts från hjärtat, säger Alice Svalin.

 ?? Bild: Lars Carlsson ?? Andraårsel­even på estetprogr­ammets spetsutbil­dning i musik Alice Svalin låg bakom namnunders­kriftsinsa­mlingen, som lockade inte mindre än 1 300 att skriva under. Josef Andersson, som går sista året, ser fram mot att man nu kan köra på som vanligt och menar att hoppet aldrig var riktigt ute.
Bild: Lars Carlsson Andraårsel­even på estetprogr­ammets spetsutbil­dning i musik Alice Svalin låg bakom namnunders­kriftsinsa­mlingen, som lockade inte mindre än 1 300 att skriva under. Josef Andersson, som går sista året, ser fram mot att man nu kan köra på som vanligt och menar att hoppet aldrig var riktigt ute.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden