Ttela

Vårdsatsni­ngar som behandlar symptomen

Den psykiska ohälsan bland barn och unga har ökat kraftigt de senaste åren. Färsk statistik om självmords­frekvensen visar också att antalet självmord i åldersgrup­pen har ökat med ungefär 25 procent på 20 år (Socialstyr­elsen).

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Barn- och ungdomspsy­kiatrin, BUP, ska förstärkas. I höstbudget­en anslår regeringen 300 miljoner kronor som ska bidra till att korta köerna.

Regeringen­s prioriteri­ng kan ingen klaga på. Men det finns ett och annat att säga om tillvägagå­ngssättet. De 300 miljoner om året som satsas blir troligen ännu ett i raden av riktade statsbidra­g. Det innebär att regioner runt om i landet måste lägga stora resurser på att administre­ra och kontroller­a att pengarna går till rätt saker. Många gånger leder det till fler vårdadmini­stratörer och byråkrater, snarare än läkare, sjuksköter­skor eller psykologer. Riktade bidrag ställer också till problem för regionerna­s långsiktig­a planering.

Sett till det stora hela är inte heller summan så mycket att tala om. Behoven är enorma och köerna långa inte bara inom barn- och ungdomspsy­kiatrin utan inom praktiskt taget hela vårdsystem­et. De åtskilliga miljarder som regeringen satsat de senaste åren har inte på något märkbart vis vänt utveckling­en.

Några hundra miljoner till kommer inte heller att göra det. Men utanför politiken finns en utveckling som kanske kan göra skillnad. I vårddebatt­en har de så kallade nätläkarna, som bland annat erbjuder digitala läkarmöten, fått mycket skäll för att mest ge förkylning­slindring till i övrigt friska och välbeställ­da. Rätt eller fel – inom psykiatrin finns flera evidensbas­erade verktyg för digital vård, exempelvis internetba­serad kognitiv beteendete­rapi. Psykologmö­ten via videosamta­l är inte märkbart sämre än vanliga möten, men innebär ett betydligt bättre resursutny­ttjande och en chans att på allvar korta köerna.

Hur tas detta emot i vårddebatt­en? Tja, försök hitta en politiker som kan prata om nätläkare utan att oja sig över kostnadern­a. (2018 uppgick de till 250 miljoner, i en total hälso- och sjukvårdsb­udget på mer än 300 miljarder.) I tidningen Modern Psykologi (22/2) varnar en överläkare för att trösklarna till vården blir för låga: “Hur ser man till att det inte bara blir bra för dem som aktivt kan söka vård själva på ställen där det inte finns någon tröskel, medan andra får vänta jättelänge på behandling? Det är kanske inte de här företagens ansvar, men det är en illusion att tro att ökad tillgängli­ghet bara är av godo.”

Ja, hur skulle det se ut om alla som sökte vård fick den omedelbart? Precis den typen av uttalanden är typiska för det svenska vårdsystem­et. På något märkligt vis vänds den usla tillgängli­gheten till en fördel istället för att ses för vad den är: ett systemfel. För den som bara tänker på systemet skrämmer ju de långa väntetider­na bort de som inte egentligen behöver vården. Kvar blir bara de som är sjuka “på riktigt”, och då får det vara värt att köerna blir långa.

Att andra länder med offentligt finansiera­d vård saknar köer utan att den kostar mer ignoreras. Istället för reformer som avskaffar köerna – de är ju politiskt skapade – kommer fler riktade satsningar som syftar till att korta dem: alvedon mot smärtan, istället för en operation mot skadan.

” Inom psykiatrin finns flera evidensbas­erade verktyg för digital vård

 ?? Bild: isabell Höjman/tt ?? Vårdköerna är långa inom en rad områden.
Bild: isabell Höjman/tt Vårdköerna är långa inom en rad områden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden