Ttela

Gustaf Svenungsso­n: Konfliktfy­llda år väntar för Johansson

- Gustaf Svenungsso­n Gästkrönik­ör

När den tillträdan­de ordförande­n för europeiska kommission­en, tyskan Ursula von der Leyen, i tisdags (10/10) presentera­de sina kommission­ärer och deras portföljer fick Ylva Johansson (S) vänta länge innan hennes namn ropades upp.

Ryktena hade sagt att hon skulle få fortsätta med samma frågor som under sin senaste tid som minister i Sverige. Så verkar det nu dock inte bli, då hon föreslås bli kommission­är med ansvar för migrations­och inrikesfrå­gor. Det är en tung och konfliktfy­lld portfölj innehållan­des bland annat gränsbevak­ning och terrorbekä­mpning. Utöver det ska hon försöka ro i hamn en ny asylöveren­skommelse, vilket får ses som en av de största utmaningar­na en europeisk politiker kan få.

Trots det är nog både Johansson och Löfven lättade över att Sverige inte fick arbetsmark­nadsfrågor, då vi snart kommer frontalkro­cka med resten av EU i frågan om den sociala pelaren. Den sociala pelaren är ett påhitt av de svenska socialdemo­kraterna, som under pompa och ståt lanserades av Löfven och nuvarande kommission­sordförand­e Juncker på ett toppmöte i Göteborg 2017. Pelaren innehåller förslag på 20 sociala rättighete­r, som enligt förespråka­rna är nödvändiga för att EU ska hålla samman och för att arbetsmark­naden ska vara rättvis. Problemet är dock att förslaget urvattnar begreppet rättighete­r och hotar leda till att EU på sikt får lagstiftni­ngskompete­ns över de sociala frågorna, vilket till varje pris måste undvikas.

Med sociala “rättighete­r” som minimilön och reglering av barnomsorg riskerar vi inte bara att få ett mer politisera­t lönesättni­ngssystem, i stället för att det som i dag är upp till arbetsmark­nadens parter, utan även att medlemssta­terna sakta men säkert förlorar mer och mer beslutande­makt över de sociala frågorna.

En av von der Leyens uttalade prioriteri­ngar är att driva igenom den sociala pelaren, och det är inte något som går att göra halvhjärta­t. Både Löfven och Johansson är därför antagligen glada över att slippa den kommunikat­iva mardröm det varit att beskriva varför socialdemo­kraterna inte alls vill slå sönder den svenska partsmodel­len, trots att deras ledande europeiska politiker hade haft just det som arbetsbesk­rivning. Johansson ska i kommission­en jobba under överseende av den grekiska vice ordförande Margaritis Schinas. Att en svensk och en grek ska mejsla fram EU:S kommande asylsystem är absolut inte en tillfällig­het. Det är en klok strategi av von der Leyen, att två av de medlemssta­ter som påverkats mest av de senaste årens stora migrations­strömmar ska ta fram den nya asylpoliti­ken. Om de två kan enas är chansen för att förslaget lyckas ta sig genom det politiska maskinerie­t större, till gagn för hela EU.

Johansson har tilldelats en stor och viktig portfölj. Låt oss hoppas att hon nu lyckas bra i sin roll, att asylöveren­skommelsen blir av och att den sociala pelaren skrotas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden