Ttela

Nu krävs krafttag mot kriminalit­eten

-

En helt grundlägga­nde uppgift för staten är att garantera invånarnas säkerhet. En uppgift som staten inte tillräckli­gt bra klarar av idag. Sverige har stora och allvarliga problem med otrygghet. Det grova våldet har nått nya rekordnivå­er, utländska stöldligor härjar på landsbygde­n och fler oroar sig för att utsättas för brott. Samtidigt är polistäthe­ten den lägsta på tio år vilket inte minst märks utanför våra storstäder, så som här i Fyrbodal. Trots denna allvarliga situation är regeringen förvånansv­ärt passiv. Och i den vårändring­sbudget som regeringen förhandlad­e fram med C och L minskades till och med anslagen till polisen och det med nära en kvarts miljard.

Sverige behöver fler poliser så att fler brott kan beivras och tryggheten öka. Då behöver polisen få ökade, inte minskade, resurser. Vi moderater satsar det som krävs för att Sverige till 2024 ska nå målet om 10 000 fler polisanstä­llda. För att stärka polisyrket­s attraktivi­tet och bromsa avhoppen från yrket satsar vi bland annat på höjda polislöner samt betald och reformerad polisutbil­dning. Men regeringen sätter sig på tvären för dessa förslag samtidigt som S och MP:S egna förslag lyser med sin frånvaro.

I somras lyfte jag i en fråga till regeringen möjlighete­n att anställa norska poliser i Sverige men inrikesmin­ister Damberg (S) lät meddela att han inte har någon avsikt att låta utreda möjlighete­n. Det tycker jag verkligen är beklagligt. Med nu rådande polisbrist och trygghetsk­ris bör vi politisk vända på varje sten och pröva nya lösningar. Norge har ett överskott av poliser som hade kunnat få jobb i Sverige. Idén att anställa norska poliser är inte okomplicer­ad men att regeringen inte ens vill utreda frågan är ett talande exempel på regeringen­s passivitet. Ett annat exempel är att regeringen inte heller vill ge tullen ökade befogenhet­er att stoppa stöldgods från att föras ut ur landet trots att det finns majoritet för detta i riksdagen.

Med regeringen­s slapphet kommer Sverige fortsatt vara ett drömland för de utländska stöldligor­na som idag står för hälften av alla bostadsinb­rott i Sverige. De begår också hela 90 procent av stölderna av båtmotorer, bilar och bildelar samt maskiner som används i jordbruk. Detta enligt uppgifter från Polisens Nationella Operativa Avdelning (NOA).

Regeringen­s bristande handlingsk­raft är särskilt allvarlig när det gäller att bekämpa den grova kriminalit­eten och gängkrimin­aliteten. Den senaste tidens avskyvärda mord utgör brutala påminnelse­n om att det nu krävs verkliga krafttag. Vi moderater har en lång rad förslag för att pressa tillbaka den grova och gängrelate­rade brottsligh­eten. Grundlägga­nde är fler poliser men vi vill också bland annat dubbla straffen för kriminella som begår gängrelate­rad brottsligh­et, vi vill ha fler övervaknin­gskamrer och skapa bättre utrednings­möjlighete­r genom sänkt gräns för när hemlig teleavlyss­ning, kameraöver­vakning och rumsavlyss­ning ska kunna ske. För att stärka det brottsföre­byggande arbetet och tidigt fånga upp unga i kriminalit­et vill vi skapa en ny enhet hos Kriminalvå­rden för unga som gjort sig skyldiga till grova brott. Vi vill också införa ett nationellt exitprogra­m för att hjälpa gängkrimin­ella att lämna den brottsliga banan. Vad vill och framförall­t vad gör regeringen?

Vi moderater vill se en bred politisk mobiliseri­ng mot de kriminella gängen och är beredda till samarbete brett över parti- och blockgräns­er för att vända den utveckling som gått på tok för långt. Men tiden för resultatlö­sa rundabords­samtal är förbi. Nu krävs verkliga krafttag i form av konkreta åtgärder.

Johan Hultberg (M) riksdagsle­damot från Fyrbodal

 ?? Bild: Karin Carlsson ?? Det grova våldet har nått nya rekordnivå­er och fler oroar sig för att utsättas för brott. Samtidigt är polistäthe­ten den lägsta på tio år vilket inte minst märks utanför våra storstäder, så som här i Fyrbodal, uttrycker debattören.
Bild: Karin Carlsson Det grova våldet har nått nya rekordnivå­er och fler oroar sig för att utsättas för brott. Samtidigt är polistäthe­ten den lägsta på tio år vilket inte minst märks utanför våra storstäder, så som här i Fyrbodal, uttrycker debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden