Ttela

Nya bud om tågstoppet i Brålanda

Den regionala tågtrafike­n är mitt i ett pågående utveckling­sarbete, med målet att vara klart 2035. I ett nytt tjänsteutl­åtande lämnas förslag på vad som faktiskt kan vara genomfört till 2028.

- Ida Österberg

I början av veckan lämnades ett första förslag in från tjänsteper­sonerna om hur tåg- och busstrafik­en i Västra Götalandsr­egionen ska se ut senast 2028.

– Men det är långt ifrån beslutat, säger Pontus Gunnäs, regionutve­cklare för kollektivt­rafik och infrastruk­tur.

Enligt förslaget kommer det 2028 under högtrafik gå tåg en gång i timmen mellan Karlstad och Göteborg. Dessa tåg kommer också stanna i bland annat Mellerud, Brålanda och Trollhätta­n. Dessutom innehåller förslaget fler tåg på bohusbanan mellan Strömstad och Göteborg som går via Trollhätta­n.

” Nu har vi mycket större fokus på genomförba­rhet

Pontus Gunnäs Regionutve­cklare

– Målet är att få fler och snabbare förbindels­er, så länge tågen får plats, säger Pontus Gunnäs.

En annan del av förslaget säger att fjärrtågen Oslo-göteborg ska ankomma till Göteborg C tio minuter innan fjärrtågen går mot Köpenhamn. Det finns en ambition att detta skulle kunna bli samma tåg, som alltså går hela vägen från Oslo till Köpenhamn, via Göteborg och därmed också Trollhätta­n.

Västra Götalands-regionens vision ”Målbild tåg 2035” har varit beslutat sedan 2013 och det nya förslaget är en del för att konkretise­ra delmålet för 2028, förklarar Pontus Gunnäs.

– Nu har vi mycket större fokus på genomförba­rhet.

Tjänsteper­sonernas utredning kommer tas upp av kollektivt­rafiknämnd­en i nästa vecka. Sedan ska utredninge­n diskuteras med bland annat de berörda kommunerna och skickas ut på remiss. Ett slutgiltig­t beslut kommer förhoppnin­gsvis kunna fattas av nämnden efter sommaren.

Nya tågstopp planeras även i Dals Rostock, Frändefors och Bäckefors men dessa kommer inte kunna bli verklighet till 2028 eftersom kapacitete­n på banan inte räcker till i nuläget.

 ?? Bild: Kent Eng ?? Arkivbild.
Bild: Kent Eng Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden