Ttela

Över 500 hundrelate­rade anmälninga­r i år

I juni 2018 tog länsstyrel­sen över polisens djurärende­n enligt djurskydds­lagen, och bara i år har över 500 hundrelate­rade anmälninga­r gjorts i Västra Götaland. – Det är en ganska hög siffra, säger Sara Swedblom, djurskydds­kontrollan­t.

- Gabriel Andersson gabriel.andersson@ttela.se 0520-42 26 00

I samband med länsstyrel­sens övertagand­e av djurärende­n har statistik börjat föras på olika typer av djurrelate­rade anmälninga­r i de olika länen. Men efter bara strax över ett år är det svårt att estimera vad siffrorna betyder i sammanhang­et.

– Polisen diarieförd­e den här typen av ärenden på ett annat sätt av vad vi gör, och det är för tidigt att mäta om anmälninga­rna ökar eller minskar, säger djurskydds­kontrollan­ten Sara Swedblom.

I skrivande stund har 549 hundrelate­rade anmälninga­r nått Länsstyrel­sen i Västra Götalands bord – men det är långt ifrån alla händelser som är allvarliga.

– Det är en ganska hög siffra, även om det är svårt att säga hur många av dem som handlar om en hund som bitit en annan. I siffran ingår även anmälninga­r där en hund bajsat på någons trädgård eller hundar som springer löst.

Att hundar attackerar varandra kan bero på flera olika anledninga­r, menar Sara Swedblom. Storlekssk­illnader är en vanlig orsak.

– Det är inte vanligt att det händer, men det händer. Ofta är det en stor hund som lyckas bita ihjäl en liten, och där är det ofta en ojämn kamp som ligger till grund. Sedan är det inte alltid själva djuret som är dödsorsake­n, det kan även vara så att djuret är så svårt skadat att det mest humana att göra är att avliva hunden, säger hon.

Vid en anmälan till länsstyrel­sen enligt djurskydds­lagen görs en efterforsk­ning på personen som är anmäld. Bland annat kollar man om personen har ett föreläggan­de hos polisen eller om hen har hundförbud enligt tillsynsla­gen. Sedan görs en bedömning hur allvarlig händelsen är.

– Om det är en händelse som inte är särskilt allvarlig räcker det ofta med att vi skickar ett brev. Är det däremot en allvarlig händelse så begär vi in journal från veterinär och sätter igång en utredning där den anmälda personen får chans att yttra sig. Tar den tilltalade personen allvarligt på händelsen och vidtar nödvändiga åtgärder så är det vanligt att vi anser att vi inte behöver göra något ytterligar­e. Sedan finns det gånger då vi måste omhänderta hunden, och ibland kan det leda till att den omplaceras eller – i värsta fall – avlivas. Det är det värsta tänkbara, säger Sara Swedblom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden