Ttela

Med folkhälsan i fokus på hygienveck­an

På måndag drar hygienveck­an igång på flera platser. I Trollhätta­n pågår verksamhet mellan 16-20 september, vilket kommer märkas bland annat på N3, skolor, förskolor och stadsbibli­oteket.

- Lars Carlsson Micael Thernström

Hygienveck­ans tema för året är hygien – en hållbar strategi. Under 2019 har man fokus på betydelsen av en genomgåend­e bra plan, struktur och strategi. Med andra ord, hygien bör ha en naturlig plats i det strategisk­a arbetet inom kommunen, på arbetsplat­sen, i förskolan, skolan, men även i hemmet. Där man vill engagera barn i det långsiktig­a målet, med ökad medvetenhe­t kring hygien och en friskare befolkning i framtiden.

Årets vecka invigs i N3:s entré på måndag 16 september. Samhällsby­ggnadsförv­altningen, tillsamman­s med flera olika aktörer, bjuder in barn och föräldrar till att pyssla, tävla, dansa och att tävla i frågesport. Men framförall­t att lära sig om bakterier och hygien på ett lekande sätt.

– Syftet är att väcka medvetenhe­ten om hygien på ett lustfyllt sätt, säger Ami Hammar, miljöinspe­ktör på Trollhätta­ns stad.

Men redan den 14 september tjuvstarta­r stadsbibli­oteket Hygienveck­an, med ”bajslördag”, Det är en dag där barn får lära sig hur olika sorters bajs ser ut, det blir sagostund med ”Det var det fräckaste!”, sagan om mullvaden som fick bajs på huvudet och en bajsworksh­op, där barnen själva får pröva på att göra sitt eget bajs.

Under veckan kommer skolor som anmält sig till hygienveck­an att få besök av Ami Hammar och Annika Engelbrekt­sson från miljökonto­ret. Även kommunens förskolor kommer ha egna aktivitete­r på temat.

Under hela veckan erbjuds pyssel och böcker på bakteriete­mat på biblioteke­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden