Ttela

Protestera­r mot förslag att dra in anhörigstö­d

- Sven-gunnar Svensson sven-gunnar.svensson@ttela.se

Melleruds demensföre­ning protestera­r mot Melleruds kommuns förslag att dra in anhörigstö­det.

Demensföre­ningen oroas över planerna på att avveckla anhörigstö­det, en tjänst som idag är en halvtid.

I skrivelsen påpekar föreningen att anhörigstö­djare har utbildats och byggt upp ett gediget nätverk som kommer de anhöriga till godo.

”Idag arbetar anhörigstö­djaren tillsamman­s med demenssjuk­sköterskan i en stödverksa­mhet som är lite unik då anhörigvår­dare och närstående deltar. Målet är att anhörigvår­dare ska orka och klara av att vårda så att den närstående kan bo kvar hemma så länge som möjligt. Det är en vinst för personens livskvalit­é och en besparing för kommunen”.

Melleruds demensföre­ning föreslår att socialnämn­den begrundar konsekvens­erna av en indragning av anhörigstö­det och behåller halvtidstj­änsten som den är utformad idag.

Socialnämn­den behandlar skrivelsen vid sitt nästa möte på måndag där förslaget är att svara demensföre­ningen hur kommunen planerar att jobba med anhörigstö­det i verksamhet­erna.

Demensföre­ningen framhåller att anhörigvår­dare oftast är kvinnor, som tvingas gå ned i arbetstid för att klara av arbetet. Forskning visar att många mår dåligt och blir sjuka och på frågan vad de behöver för hjälp och stöd är svaret hjälp direkt riktad till dem själva och att bli sedda, lyssnade på och bemötta med respekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden