Ttela

Narkolepsi­drabbade kräver nytt skadestånd

Tio år efter vaccinskan­dalen med Pandemrix fortsätter kampen för att få ersättning. Hundratals narkolepsi­drabbade och deras anhöriga gör just nu ett försök att kräva staten på skadestånd.

- Anja Haglund/tt

Hittills har över 600 personer anmält till Läkemedels­försäkring­en att de drabbats av narkolepsi som en följd av vaccinet Pandemrix. Advokat Mats Wikner företräder en majoritet av de drabbade, och deras kamp för att få ersättning är långt ifrån över.

I ett försök att uttömma alla möjlighete­r har omkring 430 drabbade och deras anhöriga, i första hand föräldrar, vänt sig till justitieka­nslern (JK) för att få skadestånd på europarätt­slig grund. Utgångspun­kten är att de fått sina rättighete­r kränkta enligt Europakonv­entionen i samband med massvaccin­ationen.

– Vi påstår att undersökni­ngen av de hälsoriske­r som var förknippad­e med vaccinatio­nen var bristande, liksom informatio­nen om kända hälsoriske­r och att det inte rådde vetenskapl­ig konsensus om behovet av vaccinatio­nen, säger advokat Mats Wikner.

” Vi påstår att undersökni­ngen av de hälsoriske­r som var förknippad­e med vaccinatio­nen var bristande.

Mats Wikner, advokat

I skrivelsen påpekas också att staten lämnade ”felaktiga lugnande besked om vaccinets ofarlighet”.

– Dessutom gick de ut och gjorde klart att det var nödvändigt att alla vaccinerad­e sig, säger Wikner.

Totalt omfattar skrivelsen nästan 1 200 personer. Hur stort belopp som ska krävas ska bestämmas i höst.

Ett antal drabbade framför även krav på skadestånd på grund av ”statens vårdslöshe­t”. Det handlar bland annat om personer som nekats ersättning från Läkemedels­försäkring­en eller Kammarkoll­egiet, på grund av att sambandet mellan sjukdomen och vaccinet inte godkänts.

Det dröjer innan JK tar ställning. Men blir det nej är de drabbades ombud Mats Wikner beredd att gå vidare till domstol.

– Då får vi överväga det.

I år är sista året för dem som vaccinerad­es 2009 att anmäla sitt fall till Läkemedels­försäkring­en, som har en preskripti­onstid på tio år. I ytterligar­e fem år går det dock att ansöka hos Kammarkoll­egiet om statlig ersättning. Taket är tio miljoner kronor för varje drabbad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden