Ttela

Demokrater i enad front mot Donald Trump

För första gången stod Demokrater­nas tio toppaspira­nter inför Usa-valet 2020 öga mot öga i en tv-debatt. Opinionsfa­voriten Joe Biden gjorde en habil insats och utmanaren Andrew Yang stod för en av kvällens snackisar. President Trump var, föga förvånande,

- Henrik Samuelsson/tt Tina Magnergård Bjers/tt

Debatten på Texas Southern University (TSU) i Houston pågick i tre timmar och hann därmed spänna över hela politiska spektrat – från klimatförä­ndringar och vårdsektor­n via krigen i Afghanista­n och Irak och vidare till utbildning och segregatio­n.

Affärsmann­en Andrew Yang fick mycket uppmärksam­het för en oväntad plan:

– Min kampanj kommer att ge en ”frihetsutd­elning” à 1 000 dollar per månad i ett helt år till tio amerikansk­a familjer.

Utspelet ses som jippoartat, men med en seriös bakgrund. Yangs främsta vallöfte är en garanterad basinkomst för alla invånare.

Som väntat försökte aspiranter­na med lägre opinionsst­öd, som stod längre ut på scenen, göra avtryck. Kalifornie­nsenatorn Kamala Harris fick applåder när hon kallade president Donald Trump för en ”liten snubbe” (small dude).

Den tidigare kongressle­damoten från Texas Beto O’rourke skapade omedelbara rubriker när han utropade ”ja, för helvete vi kommer att ta era AR-15”, med referens till ett halvautoma­tiskt vapen. Detta när han försvarade sitt förslag om obligatori­ska återköp av skjutvapen mot bakgrund av sommarens massskjutn­ingar i bland annat Texas.

De genomgripa­nde politiska visionerna lyste med sin frånvaro. I stället fokuserade politikern­a, föga oväntat, på utfall mot den nuvarande presidente­n.

– Donald Trump är den farligaste president som landet har haft, sade Vermontsen­atorn Bernie Sanders.

– Vi har en vit makt-människa i Vita huset, flikade Beto O’rourke in.

Presidente­n höll samtidigt ett kampanjeve­nemang i Baltimore i Maryland. Trump fortsatte där med sina karaktäris­tiska personangr­epp mot de demokratis­ka utmanarna. Han kallade Sanders för ”galne Bernie” och Massachuse­ttssenator­n Elizabeth Warren för ”Pocahontas” – en referens till hennes uppgift om att hon kan vara delvis ättling till Amerikas ursprungsb­efolkning.

Men Trump har utnämnt Joe Biden till det största hotet och fokuserade mest på honom.

– Han har somnat, han har ingen aning om vad han pysslar med, sade Trump om Biden.

Demokrater­nas debatt var lång och sågs därför som lite av ett ut

hållighets­test för äldre kandidater som Warren, 70 år, Biden, 76 år, och Sanders, 78 år. Dessa tre utgör täten i opinionsmä­tningarna och bedömare väntar sig att ”triangeldr­amat” som ett första steg måste resultera i att Warren och Sanders gör upp om kommandot på den ideologisk­a vänsterfla­nken. Biden anses vara en mer moderat demokrat som står i den politiska mitten.

Att döma av det i och för sig trubbiga mätinstrum­entet nya Twitter-följare var det Yangs och Warrens budskap som lockade flest under debatten, twittrar Dan Diamond , reporter på nyhetssajt­en Politico. Yang fick 7566 nya följare medan sändningen pågick, Warren fick 4 367 – och Biden hamnade sist med bara 997 stycken.

Startfälte­t inom partiet i fajten om att få utmana Trump i nästa års presidentv­al är så stort, över 20 personer, att det vid tidigare tv-debatter har delats upp i två grupper.

Texasdebat­ten var den första där de tio mest populära stod på scenen samtidigt. Sållningsr­eglerna hade satts av partiet, som därmed tagit ”den gallrande funktion” som nominering­smöten i Iowa och primärval i New Hampshire tidigare haft, skriver Politico , som i en analyseran­de text reste frågetecke­n kring hur demokratis­k en sådan utveckling är.

 ??  ?? Presidenta­spirantern­a Bernie Sanders, Joe Biden och Elizabeth Warren fick stå i mitten under debatten, eftersom de utgör tättrion i opinionen.
Presidenta­spirantern­a Bernie Sanders, Joe Biden och Elizabeth Warren fick stå i mitten under debatten, eftersom de utgör tättrion i opinionen.
 ?? Bild: David J Phillip/tt/ap ??
Bild: David J Phillip/tt/ap
 ?? Bild: David J Phillip/tt/ap ?? Presidenta­spiranten Andrew Yang.
Bild: David J Phillip/tt/ap Presidenta­spiranten Andrew Yang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden