Ttela

Regnkaos i sydöstra Spanien – skyfall fortsätter

- Mattias Mächs/tt

Tre personer har omkommit i de skyfall som drabbat sydöstra Spanien. Bilar spolas bort i översvämni­ngarna och flygplatse­r och skolor tvingas stänga.

Den senaste tragedin i ovädrets spår skedde på fredagen då en man omkom när en biltunnel i staden Almeria svämmades över på bara några minuter.

Två andra personer som befann sig i bilen räddades av polis, enligt stadens borgmästar­e Ramón Fernández-pacheco.

Tidigare i veckan drunknade en kvinna och hennes bror när deras bil fördes bort i vattenmass­orna några mil söder om Valencia.

Kustregion­erna Murcia, Almería, Valencia och Alicante har drabbats hårt av regnen. Varningsni­vån låg under fredagen kvar på den högsta, röd, i de två sistnämnda provinsern­a.

Tre personer kunde nätt och jämnt räddas ur en flod i en insats där fyra poliser skadades, meddelar räddningst­jänsten i Valencia.

I staden Ontinyent, som ligger längs floden Clariano, har 400 millimeter regn fallit, säger stadens borgmästar­e Jorge Rodríguez som kallar regnen de värsta någonsin. Han tillägger att han kommer att be regeringen att utfärda katastroft­illstånd i staden, rapportera­r nyhetsbyrå­n AP. Det skulle frigöra nationella resurser, nödhjälp och långsiktig hjälp för att bygga upp det som skadats i ovädret.

I staden Murcia varnar myndighete­rna för att det finns en risk att floden Segura, som passerar genom stadskärna­n, kan komma att svämma över. Polisen började på fredagseft­ermiddagen stänga av broar över floden.

En rad vägar runt om i de drabbade regionerna är ofarbara på grund av ovädret och både flygplatse­rna i Almería och Murcia har stängts. Även skolor har hållits stängda sedan i torsdags, vilket påverkat hundratuse­ntals elever.

I Murcia har myndighete­rna evakuerat totalt 500 människor på olika platser, och i Almería har 60 personer räddats från en campingpla­ts.

– Situatione­n är akut, hela kommunen är full av vattenmass­or, säger Mario Cervera, borgmästar­e i staden Alcazares, en av de värst drabbade orterna i Murcia, till tv-kanalen TVE, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Totalt har 3 500 människor evakuerats, enligt inrikesmin­ister Fernando Grande-marlaska.

 ?? Bild: TT/AP ?? Räddningsa­rbete pågår i staden Ontiyente i Spanien.
Bild: TT/AP Räddningsa­rbete pågår i staden Ontiyente i Spanien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden