Ttela

Brexit naggar brittiskt varumärke i kanten

- Tina Magnergård Bjers/tt

Från ett rosenprytt, tedrickand­e land med prydligt kungahus och fotbollsle­gender till parlamenta­riskt kaos och en ovisshet som aldrig verkar ta slut. Brexitböke­t påverkar Storbritan­niens rykte.

Säg ”Storbritan­nien” eller ”London” och många tänker omedvetet på välvårdade gator, te och scones, röda telefonkio­sker och den brittiska drottninge­n. Eller kanske pop, punk och pubar.

Under de senaste månaderna har hätska protester, en gormande talman och politisk turbulens kunnat adderas till associatio­nslistan – åtminstone för den som följer rapporteri­ngen om brexit.

– Om det man hör och ser i majoritete­n av våra medier etsar sig fast i våra medvetande­n lär det påverka. Den bilden är inte positiv, konstatera­r Eva Ossiansson, ekonomie doktor och varumärkes­expert vid handelshög­skolan vid Göteborgs universite­t.

Ur varumärkes­perspektiv är det brittiska utträdet ur EU svårt redan från början, även utan politisk turbulens. Att en part lämnar och vill klippa banden med en gemenskap är problemati­skt att få till något gynnsamt, säger Ossiansson.

– När det som sker dessutom framstår som allt mer parodiskt är det inte till gagn, varken för landet eller dess näringsliv.

Just osäkerhets­faktorn, som sipprar fram mellan rubrikerna om politiskt rävspel och premiärmin­ister Boris Johnsons bitska uttalanden, kan vara avgörande för om ett företag väljer att göra en kommersiel­l etablering eller satsning i exempelvis London. Det påpekar både Ossiansson och Johan Anselmsson, professor och varumärkes­expert vid ekonomihög­skolan på Lunds universite­t. Och näringsliv­sklimatet i sin tur påverkar jobbskapan­de och konjunktur. – Boris Johnson må vara färgstark men han skapar inte så positiva associatio­ner. Och uppfattas hans agerande som negativt blir det den bilden som kommer i fokus, säger Ossiansson.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden