Ttela

Kvinnor fetare än män – men inte i Sverige

- Tobias Österberg

En medelålder­s man med rejäl kulmage. Så är den typiska bilden av övervikt. Men faktum är att kvinnor i världen gått om männen. I Sverige är männen dock fortsatt tjockast. Här, liksom i andra rika länder, ökar landbygdsb­or mest i vikt.

Resultatet presentera­s i en ny stor internatio­nell studie av utveckling­en av kroppsmass­eindex, BMI. Totalt 2 000 delstudier i 190 länder har gett ett underlag på 112 miljoner människor varav drygt 800 000 från Sverige.

Resultatet är kanske för många överraskan­de.

Sammanstäl­lningen visar att det faktiskt är kvinnor som i snitt har högre BMI. Under perioden 1985–2017 ökade det genomsnitt­liga BMI:ET som helhet med drygt två enheter till 24,7 för kvinnor och 24,4 för män.

Stefan Söderberg, professor i kardiologi vid Umeå universite­t och ansvarig för en av de svenska studierna, påpekar dock att BMI som mått för just kvinnor kan vara missvisand­e. Dessutom finns det generellt kritik mot just BMI som mått för fetma.

– Det är egentligen inget korrekt mått för fetma utan man ska i stället ta hänsyn till buken och höftmått. Samtidigt är BMI det mått man använt under lång tid och vetskapen om bukfetma har kommit på senare år, säger han.

När det gäller just BMI brukar ett index på över 25 räknas som övervikt och över 30 som fetma. Även om BMI i sig är ifrågasatt är övervikt en av faktorerna bakom exempelvis hjärtsjukd­omar.

– Med fetma kommer högt blodtryck och diabetes och då har vi fara för slaganfall och hjärtinfar­kt.

I Sverige är det dock fortfarand­e männen som har högst BMI, 26,3 jämfört med 24,9 för kvinnor. Det betyder med andra ord att männen i snitt räknas i gruppen överviktig­a och kvinnorna är ytterst nära att hamna där.

På en annan punkt är dock utveckling­en densamma i Sverige som i stora delar av övriga världen, nämligen skillnaden mellan landsbygd och storstad.

I välfärdslä­nder och länder med ekonomisk uppgång ökade BMI i genomsnitt mer på landsbygde­n än bland boende i städer.

För svensk del är värdena ungefär en halv enhet högre på landet än i stan. Skillnaden gör att medan exempelvis kvinnor på landsbygde­n klassas som överviktig­a så klarar sig stadskvinn­or precis under gränsen.

Enligt studien förklaras skillnader­na bland annat med sämre möjlighete­r till fysisk aktivitet på landet än i städerna.

– Det är ett stort folkhälsop­roblem och vi har någon form av segregatio­n av hälsa. Det handlar om ett upplysning­sarbete och folkhälsoa­rbete som måste starta redan från barnaår genom skolan, säger Stefan Söderberg och fortsätter:

– Man måste göra fysisk aktivitet attraktiv för alla och premiera bra mat.

Studien publiceras i den vetenskapl­iga tidsskrift­en Nature.

 ?? Bild: Anders Wiklund ?? En mer typisk bild av övervikt än en man med ölmage?
Bild: Anders Wiklund En mer typisk bild av övervikt än en man med ölmage?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden