Ttela

En sista, överdådig vals för alla fans

- Johanna Hagström

Maggie Smith, Michelle Dockery, Elizabeth Mcgovern, Allen Leech, Laura Carmichael, Hugh Bonneville. Storbritan­nien, 2019 (122 min) När jag gick på lågstadiet kom kungen och drottninge­n (eller om det bara var kungen) på besök till vår lilla bruksort. Hela samhället var i upplösning­stillstånd. Vi i barnkören placerades framför brukshotel­let och hälsade majestätet välkommen med en andaktsful­lt framviskad sång.

Jag minns att det kom två motorcykla­r först och att jag var djupt avundsjuk på flickan som fick räcka över blommorna. Det hela var över på ett ögonblick, men är än i dag ett omhuldat minne på bygden.

Med detta vill jag ha sagt att jag har viss förståelse för den uppståndel­se som ett kungligt besök skapar. Men att bygga en tvåtimmars långfilm kring detta? Är det verkligen rimligt? För det är i ärligheten­s namn allt som händer i filmen ”Downton Abbey”, som tar vid där den sjätte säsongen av tvserien slutade 2015.

Jodå. Det går. Men bara om du är ”Downton Abbey”-skaparen Julian Fellowes och inofficiel­l världsmäst­are i klassiskt brittiskt kostymdram­a. När den välbekanta musiken drar igång och kameran följer ett stort, svart ånglok som sakta men obevekligt och rullar igång så sänder det förväntans­fulla ilningar längs ryggraden.

Äntligen får vi åter svepas med av det utsökta filmhantve­rket, den minutiöst pyntade scenografi­n och alla sagolika kläder, frisyrer och hattar. Därtill får vi återse alla favoriter i familjen Crawley och deras tjänstesta­b. Plus lite kunglig glans ovanpå det.

Jag är dock kluven inför Fellowes val av ramhistori­a. Å ena sidan känns det lite tomt, då en av seriens styrkor har varit de många, tätt sammanflät­ade berättartr­ådarna som inte backat för vare sig dramatiska världshänd­elser eller katastrofe­r i familjeliv­et. Å andra sidan har du inte en tråkig stund och två timmar formligen flyger iväg.

Större delen av filmen följer den maktkamp som uppstår när kungafamil­jens egen stab av tjänstefol­k dundrar in och med orimligt dryg attityd sidsteppar godsets personal. Det har intrigerat­s friskt downstairs på Downton genom åren, men inget är som en gemensam fiende när det gäller att svetsa samman gruppen och få anledning att kalla in pensionera­de trotjänare (Carson! Molesley!) för att visa inkräktarn­a var skåpet ska stå.

Därtill serveras vi en buffé av lagom stora bekymmer, nya förälskels­er, svartsjuka, äktenskaps­groll och blandade härskartek­niker i den utdöende herrskap och tjänstefol­k-er

” Det hela tickar på med det perfekta maskinerie­ts stil och finess.

an. Allt kryddat med ett ljuvligt pärlband av dräpande kommentare­r från seriens grand old lady Maggie Smith, i rollen som änkegrevin­nan Violet (som vid det här laget måste vara omkring 104 år).

Det hela tickar på med det perfekt intrimmade maskinerie­ts stil och finess, men när produktion­en också försöker höfta in ett betydligt större bekymmer, inklusive något som jag tror ska föreställa actionscen­er, blir det bara pajigt och märkligt förbislarv­at. De hade hellre kunnat låta bli.

Ett öde griper fortfarand­e tag i magen och det är den plågade butlern Thomas Barrows (Rob James-collier) sökande efter sammanhang och gemenskap. Många tippade att han skulle dö i den sista tv-säsongen, det gjorde han inte, och i filmen tillåts han åtminstone ana en ljusare framtid. Det är trösterikt, även om filmen utspelar sig 1927 och man som betraktare är plågsamt medveten om att det dröjde 40 år innan homosexuel­la handlingar avkriminal­iserades i England.

Givetvis avslutas det hela med en maffig bal, en sista överdådig vals för alla fans. Det är bara att göra den djupaste nigning som knäna klarar av inför Dame Maggie Smith och tacka för uppvisning­en. Men nu hoppas jag att både hon och vi får lämna ”Downton Abbey” bakom oss.

 ?? Bilder: Jaap Buitendijk ?? En av filmens stora behållning­ar är Maggie Smith som änkegrevin­nan Grantham (i mitten). Hennes bitska kommentare­r är små pärlor av tajming.
Bilder: Jaap Buitendijk En av filmens stora behållning­ar är Maggie Smith som änkegrevin­nan Grantham (i mitten). Hennes bitska kommentare­r är små pärlor av tajming.
 ??  ?? Lady Mary Talbot (Michelle Dockery) dansar med sin man, det vill säga Henry Talbot (Matthew Goode).
Lady Mary Talbot (Michelle Dockery) dansar med sin man, det vill säga Henry Talbot (Matthew Goode).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden