Ttela

Köttmytern­a ställs på sin spets inför riktiga karlakarla­r

- Miranda Sigander

Medverkand­e: James Wilks, Arnold Schwarzene­gger, Patrik Baboumian med flera.

Speltid: 1 timme 28 minuter

Gamla sanningar om kött och proteinint­ag utmanas på löpande band i den här karlakarls­dokumentär­en, som passar den som vill ta Os-guld eller bara leva så länge och så friskt som möjligt.

Riktiga män äter kött. Det är sedan gammalt. I ”The game changers” bjuds det på ett träffande kollage av reklamfilm­er där det tydliga och köttsaftsd­rypande budskapet är att det är så en riktig karlakarl som vill bli stor och stark ska äta.

På senare tid har väl reklambuds­kapen från livsmedels­industrin mjukats upp en aning. Men seglivade myter om kött, protein och vad kroppen egentligen behöver, kanske särskilt för att bygga muskler, lever vidare. ”The game changers” vill ändra på det och verkar sikta in sig främst på målgruppen män som gärna håller fast vid sin biff. Till sin hjälp tar man Mma-fighting, erektionst­ester (!) och Arnold Schwarzene­gger, som nu för tiden är övertygad vegan och medproduce­nt till filmen.

Huvudperso­nen i filmen heter James Wilks, kampsports­expert som till vardags tränar militärer i stridstekn­ik. När han blir skadad börjar han i sin läromästar­e Bruce Lees anda att söka informatio­n om hur han bäst kan komma tillbaka i form. I sin research får han reda på att gladiatore­rna under romartiden var veganer. Chockad och nyfiken testar han själv att sluta med kött och mejeriprod­ukter – och blir snart återställd och starkare än någonsin.

Regissören Louie Psihoyos vann en Oscar för sin dokuskräck­is ”The cove” (2009), om japansk delfinslak­t. Den här filmen är inte lika stark rent visuellt men budskapet är, i slutändan, minst lika angeläget. För även om filmens initiala fokus på elitidrott­are är en rätt fascineran­de och intressevä­ckande trojansk häst så är det egentliga budskapet förstås att både planeten och alla vi helt vanliga människor mår bättre av konsumtion av växtbasera­d mat.

Som lekman är det förstås svårt att värdera all den vetenskap som presentera­s (men den låter övertygand­e). Följande citat från den tyske tyngdlyfta­ren Patrik Baboumian är om inte annat slagkrafti­gt och tankeväcka­nde:

”Folk frågar mig ofta hur jag kan vara stark som en oxe utan att äta kött. Då svarar jag: har du någonsin sett en oxe äta kött?”

 ?? Bild: Folkets hus och parker ?? James Wilks är ciceronen i ”The game changers”, som handlar om hur växtbasera­d mat verkar göra de flesta starkare och friskare.
Bild: Folkets hus och parker James Wilks är ciceronen i ”The game changers”, som handlar om hur växtbasera­d mat verkar göra de flesta starkare och friskare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden