Ttela

En lång och krokig väg till toppen

- Jimmy Ewertsson sport@gp.se

Tyrone Mings har stött på fler motgångar än de flesta i fotbollsvä­rlden. Han levde på ett härbärge för hemlösa, var nära att överge fotbollen för att satsa på en karriär som lånerådgiv­are och fick sin drömflytt spolierad av skador. Men Mings tog sig igenom svårighete­rna, och nu leker fotbollsli­vet för mittbacken. Han är skadefri, älskad av Aston Villa-supportrar­na och har spelat till sig en plats i det engelska landslaget. ”Jag ser allt jag gått igenom som något positivt”, säger han.

Han kunde inte tro sina ögon när meddelande­t damp ner i telefonen. Det måste vara ett skämt. Dagar efter att han hjälpt nykomlinge­n Aston Villa inkassera första Premier League-segern mot Everton var Tyrone Mings uttagen i Gareth Southgates engelska landslag. Det krävdes ett telefonsam­tal för att övertyga den storvuxna mittbacken om att han inte var föremål för något illasinnat spratt.

Med tanke på den krokiga vägen som tagit 26-åringen in i proffsfotb­ollen är det lätt att förstå Mings skepsis.

– Ett tag bodde jag i ett härbärge för hemlösa. Det fanns två våningssän­gar som jag och mina tre systrar delade på och min mamma sov på soffan. Mamma kom ur ett dåligt förhålland­e och en dag var vi bara tvungna att lämna. Vi hade ingen annanstans att ta vägen. Det var hemskt. Duscharna var gemensamma och folket som bodde där var inte alltid de trevligast­e. Vi bodde där länge, nästan ett år, berättar Mings för The Telegraph.

Det där med motgångar fick Tyrone Mings lära sig hantera tidigt, både på och utanför planen. Som 16-åring släpptes han ur Southampto­ns akademi på grund av oro för hans brist på fysiska utveckling. När han dessutom nobbades av Bristol Rover, Swindon Town, Cardiff City och Portsmouth fick Mings i stället karva sin väg in i proffsfotb­ollen genom de lägre divisioner­na.

Han harvade runt i Yate Town och Chippenham samtidigt som han tjänade småslantar på att servera pints på en pub innan han lyckades få jobb som lånerådgiv­are. Till slut fick han dock chansen att köra sin gröna miniatyrbi­l, en Citroën Saxo, till Suffolk för ett provspel med Ipswich 2012. Provspelet lyckades och tre år senare såldes han till Bournemout­h för en rekordsumm­a. Sex minuter in i debuten drog han av korsbandet.

Olyckan bara fortsatte. Efter knäskadan följde ryggproble­men och Mings lyckades aldrig ta plats i Bournemout­h. Men sedan han i januari lånades ut till Aston Villa har allt gått i raketfart. Mings klev in med auktoritet och självklarh­et och var strålande när Dean Smith och John Terrys Villa tog steget tillbaka till Premier League. Lånet gjordes permanent i somras och Mings har fortsatt imponera.

I Sverige är Tyrone Mings mest känd som spel3aren som stämplade Zlatan Ibrahimovi­c i huvudet i en match mellan Manchester United och Bournemout­h. Mings fick fem matchers avstängnin­g och Zlatan stängdes av i tre när han hämnades med att armbåga mittbacksb­jässen. Men i England har Mings fått stor uppmärksam­het för sitt goda hjärta och välgörenhe­tsprojekt.

– Jag har befunnit mig i många ogynnsamma situatione­r i min uppväxt, så jag vet hur det känns att behöva hjälp. Om man befinner sig i en position med inflytande är det nästan din plikt att försöka hjälpa, säger han till The Telegraph.

– Jag köper sovsäckar, mat, handskar, filtar och går ut i Bath, där jag är ifrån, och delar ut. Jag gillar att prata med folk och höra deras historier. Ibland är det allt jag kan erbjuda dem – min tid. De kanske har sovsäck, mat och saker till hunden. Ibland vill de bara prata, vilket jag tycker om.

Och det är lätt att tycka om Tyrone Mings. Motgångarn­a har varit många, men han har tagit sig igenom samtliga och nu ser han tillbaka på dem med ett leende.

– Förr hade jag andra målsättnin­gar. Det var inte så att jag satt på mitt kontor och hjälpte folk omstruktur­era sina lån och samtidigt såg spela för England som ett rimligt mål. Men jag har arbetat med fantastisk­a tränare, spelat för några otroliga klubbar och allt har sammanflät­ats och tagit mig dit jag är i dag. Allt det som varit gör nuet så mycket härligare, säger han.

Tyrone Mings minns varifrån han kommer. Nu är bara frågan hur långt han kan gå.

 ?? Bild: Andrew Boyers ?? Tyrone Mings väg till det engelska landslaget har varit långt ifrån spikrak.
Bild: Andrew Boyers Tyrone Mings väg till det engelska landslaget har varit långt ifrån spikrak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden