Ttela

Moa vill bli starkaste bonde

- Sven-gunnar Svensson sven-gunnar.svensson@ttela.se Christian Flodin christian.flodin@ttela.se

Nyheter: Moa Hjälte spänner musklerna och greppar tag i 102 kilo vikter med sikte på att bli Sveriges starkaste bonde. ”Jag ger mig bra chanser att vinna, bara jag får träna lite mer”, säger 22-åringen från Ör.

Sex knäoperati­oner borde få den tuffaste kämpen på fall. Men Moa Hjälte spänner istället musklerna och greppar tag i 102 kilo vikter med sikte på att bli Sveriges starkaste Bonde. – Jag ger mig bra chanser att vinna, bara jag får träna lite mer, säger 22-åringen från Ör.

Irländske fårhunden Hebbe kommer rusande över gräsmattan med en iver som bara en valp kan frambringa, katten Greta smiter in genom ett hål i huset innan Hebbe nafsar henne i svansen.

– Greta är ett halvår yngre än Hebbe, som ser henne som en lillasyste­r. De är jättebra kompisar, säger Moa Hjälte.

Nyligen deltog hon i Sveriges Starkaste Bonde på Bondens och Skogens dagar, vid Backamo utanför Ljungskile. Det var första tävlingen för henne överhuvudt­aget och det har inte blivit så mycket träning heller.

– Jag har varit hos Rune Andersson i Kuserud två gånger och lyft lite. Dessutom har vi nyligen flyttat hit till gården så träningen har mest bestått i att bära flyttkarto­nger.

Rune Andersson ett begrepp i branschen och bland annat har han arrangerat Kanalyrans starkaste man under många år. I Backamo var det förra helgen premiär för Sveriges starkaste Bonde, som han planerar att anordna där även nästa år.

– Redan när jag var 15 år ville jag vara med på starke man tävlingar men på grund av sex knäoperati­oner har jag inte kunnat förrän nu. I år kontaktade jag Rune och ville ställa upp på Kanalyran men damklassen ställdes in så det blev inget då.

Vid premiären på Backamo slutade Moa Hjälte sjua i damklassen, som liksom herrarna tävlade i fem delmoment under lördag och söndag.

– Det började väldigt bra i Farmers walk där jag blev fyra. I resten av tävlingen hamnade jag i mitten och allra värst var att såga genom en stock, där gick det inte så bra. Men jag var glad över att klara av alla moment och har fått sug efter att träna mer.

Moa Hjälte känner att hon kan bli bättre på mycket, främst snabbheten.

– Jag behöver få mer styrka, snabbhet och bättre fysik. Då tror jag att det finns förutsättn­ingar för bättre placeringa­r och kanske vinna någon tävling. Jag ger mig bra chanser till det, bara jag får träna på och slipper problem med knäna.

Knäna är ett kapitel för sig. För flera år sedan skadade hon höger knä och åren efter detta beskriver hon som jämmer och elände. Vid en operations­miss glömdes lite skrot kvar i knät, vilket innebar två års plågor och besvär. Efter sex operatione­r hoppas Moa Hjälte kunna lägga detta bakom sig och fokusera på framtiden.

– Jag har inte haft några känningar i knäna vid träning och tävling men får ta det lite vackert med tanke på historiken.

Rune Andersson ser utveckling­spotential i Moa Hjälte.

– Hon är ung och kan bli en vinnare om viljan finns. Moa är inte fulltränad och kan förbättra kondition, snabbhet, och bli duktigare tekniskt.

 ??  ??
 ??  ?? Isländske fårhunden Hebbe följer Moa Hjälte vart hon än går, om än inte bärande på lika tunga vikter.
Isländske fårhunden Hebbe följer Moa Hjälte vart hon än går, om än inte bärande på lika tunga vikter.
 ??  ?? Moa har genomgått sex operatione­r i knäna men nu hoppas hon kunna lägga eländet bakom sig och fokusera på träning och tävling.
Moa har genomgått sex operatione­r i knäna men nu hoppas hon kunna lägga eländet bakom sig och fokusera på träning och tävling.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden