Ttela

Så kan Magdalena Andersson undvika skattehöjn­ingar

Sverige står inför flera stora, och dyra, utmaningar. Polis och rättsväsen­de behöver rejäla tillskott för att hantera den ökande brottsligh­eten.

- Max Sjöberg Liberala Nyhetsbyrå­n

När den nya terminen drog i gång var – i vanlig ordning – lärarbrist­en stor. Dessutom har en välbehövli­g upprustnin­g av försvaret inletts: kommande år ska budgeten ökas med drygt 30 miljarder kronor.

Samtidigt är läget i kommunerna ansträngt. I en enkät Expressen gjorde häromvecka­n (29/8) vittnade ett flertal kommunpoli­tiker i landet om ständigt ökande kostnader. Befolkning­en åldras och kommunerna börjar nu få ta kostnadern­a av senaste årens migration. Troligen kommer många kommuner behöva ökade statsbidra­g för att över huvud taget få ihop ekonomin kommande år.

Ställda inför dessa ekonomiska utmaningar drar många slutsatsen att skatterna nu måste höjas. Att vi bara kan trygga välfärdens framtid om vi alla betalar ännu lite mer till det gemensamma. Inte minst hörs denna retorik från Socialdemo­kraterna – nu senast handlade det om hur en bankskatt skulle trygga vårt försvar. Men höjda skatter försämrar tvärtom våra tillväxtmö­jligheter. Det måste vara en sista, bister åtgärd att ta till när andra prioriteri­ngar inte varit möjliga.

I stället för att vifta med skattehöjn­ingar som naturlig lösning borde fokus riktas mot besparinga­r som kan göras i dag. I år kommer exempelvis över 36 miljarder kronor att betalas ut i barnoch studiebidr­ag. Det är 12 miljarder mer än vad hela Polismyndi­gheten kostar. Om man halverade bidraget, eller bara gav det till den hälft av familjerna som har lägst inkomst, hade staten kunnat lägga hela 18 miljarder varje år på annat.

Sverige har vidare västvärlde­ns kanske mest generösa föräldrafö­rsäkring. Den kostar oss det svindlande beloppet 44 miljarder om året. Att korta den, om så bara några månader, skulle frigöra ett tiotal miljarder varje år – och då skulle vi ändå ha en längre föräldrale­dighet än de flesta andra europeiska länderna.

Även när det gäller myndighete­rnas interna förvaltnin­g finns stort utrymme att effektivis­era. Anslagen ökar automatisk­t varje år. I tuffa tider med akuta behov borde den ordningen inte vara en självklarh­et. På samma sätt kan den samhälleli­ga nyttan med att både ha en innovation­smyndighet och ett tillväxtve­rk ifrågasätt­as. Överlag har den sittande regeringen stått för tveksamma satsningar. 2018 infördes en elcykelpre­mie (350 miljoner om året) och just nu förbereds införandet av en extra semesterve­cka för barnfamilj­er (5,4 miljarder om året), den så kallade ”familjevec­kan”. Nästa år träder friåret i kraft på nytt, och även det landar i miljardlig­an.

” Utgångspun­kten varje gång en ny satsning presentera­s borde inte vara att höja skatten utan att försöka hitta pengarna som behövs inom dessa tusen miljarder

Det går naturligtv­is att argumenter­a för var och en av dessa utgifter, men det är ärligt talat tveksamt om staten spenderar de medel den får in optimalt. Sverige har ett av de högsta skattetryc­ken i OECD. Statsbudge­ten är på över tusen miljarder varje år.

Utgångspun­kten varje gång en ny satsning presentera­s borde inte vara att höja skatten utan att försöka hitta pengarna som behövs inom dessa tusen miljarder. När börjar politiker tala om prioriteri­ngar på allvar?

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? Om finansmini­ster Magdalena Andersson (S) vill undvika skattehöjn­ingar rymmer statens utgifter stora möjlighete­r till prioriteri­ngar.
Bild: Fredrik Sandberg/tt Om finansmini­ster Magdalena Andersson (S) vill undvika skattehöjn­ingar rymmer statens utgifter stora möjlighete­r till prioriteri­ngar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden