Ttela

Svend Dahl: Invandring­en tvingar S att fundera över solidarite­tens gränser

- Svend dahl Liberala Nyhetsbyrå­n

I flera år har det talats om hur migrations­politiken öppnat en djup konflikt mellan de borgerliga partierna. Men spänningen mellan en generös och en restriktiv linje är, vilket inte minst blivit tydligt de senaste dagarna, lika påtaglig inom Socialdemo­kraterna.

I själva verket ställer migratione­n S inför både väljarmäss­iga och sakpolitis­ka dilemman. De senaste åren har Lo-medlemmarn­a, som alltid varit partiets kärna, i allt större utsträckni­ng sökt sig till Sverigedem­okraterna. Det har inte nödvändigt­vis handlat om att de gillar allt SD står för, utan om missnöje med stor invandring och bristande integratio­n.

Samtidigt har invandring­en fört med sig grundlägga­nde frågor om solidarite­tens gränser. S har alltid talat om vikten av internatio­nell solidarite­t, samtidigt som det främsta instrument­et för att förverklig­a partiets idéer om solidarite­t är utpräglat nationellt: nämligen välfärdsst­aten.

I frågorna som gäller kommunerna­s ekonomiska situation, höga kostnader för försörjnin­gsstöd och stora problem med trångboddh­et i spåren av de senaste årens invandring­svåg kolliderar den internatio­nella och den nationella solidarite­ten.

Just omsorgen om välfärdsst­aten är det som fått bland annat S-kommunalrå­det i Eskilstuna Jimmy Jansson att argumenter­a för att det borde sättas ett tak för antalet asylsökand­e. Janssons tankar har emellertid fått andra S-politiker att tala om hur sådana åtgärder skulle hota asylrätten (SVT 15/9).

Välfärdsst­aten lär dock vinna kampen om solidarite­tens gränser. I veckan fick Norrköping­s Skommunalr­åd Lars Stjernkvis­t, som också talat om vikten av att ta hänsyn till välfärdsst­atens integratio­nskapacite­t, i uppdrag av partiets tankesmedj­a Tiden att utreda en framtida socialdemo­kratisk migrations­politik. Det är inte osannolikt att resultatet blir att partiet går över till att förorda ett kvotflykti­ngsystem. Till skillnad från dagens system skulle det vara ett sätt att garantera att asylrätten tillkommer de som har störst skyddsbeho­v, och inte dem som har råd att betala flyktingsm­ugglare. Men det skulle också vara ett sätt att hålla mottagande­t på en nivå som går hand i hand med vad välfärdsst­aten kan hantera. Det är tankar som på sistone formulerat­s både av SSU och av tankesmedj­an Tidens chef Payam Moula.

Det är för övrigt även en linje som de danska Socialdemo­kraterna intog häromåret och som bidrog till att partiet vid valet i juni kunde vinna tillbaka väljare från högerpopul­istiska Dansk folkeparti.

” Det är inte osannolikt att resultatet blir att partiet går över till att förorda ett kvotflykti­ngsystem

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden