Ttela

Solvarm-beslut kan påverka andra med eget avlopp

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se 0521-57 59 15

Samhällsby­ggnadsnämn­den tänker inte pröva om familjen Solvarm i Sikhall kan slippa att ingå i sitt verksamhet­sområde för vatten och avlopp. Och det får betydelse för andra med eget avlopp, menar James Bucci (V).

För två veckor sedan beslutade mark- och miljödomst­olen att familjens Solvarms avloppsanl­äggning på fastighete­n Sikhall 1:20 är lika bra, och i vissa delar bättre, än det kommunala va-systemet. Solvarm gick alltså vinnande ur striden och är därmed inte skyldiga att betala va-avgift till kommunen.

Men tvisten har förts flera olika instanser och processern­a har överlappat varandra i tid.

För ett och ett halvt år sedan bad Anders Solvarm samhällsby­ggnadsnämn­den att slippa ingå i det aktuella verksamhet­sområdet för va. En oenig nämnd avslog ansökan med motivering­en att fastighets­ägaren inte är behörig ta upp frågan.

Men en av ledamötern­a, James Bucci (V), tog upp tråden och motionerad­e i våras till nämnden om att den skulle pröva om verksamhet­sområdet kan inskränkas så att fastighete­n slipper ingå. Han menar att lagen ger utrymme för undantag.

Nu har ett nytt beslut tagits och det blev nej igen, James Bucci fick bara med sig Mbp-ledamoten.

– Det här är ett helt och hållet politiskt ställnings­tagande eftersom möjlighete­n finns att inskränka verksamhet­sområdet. Om man har en godtagbar lösning borde man få slippa. Men det vill inte ordförande­n i nämnden, som är miljöparti­st. Jag trodde kanske att han skulle vara mer lyhörd, säger James Bucci.

Samhällsby­ggnadsnämn­dens beslut har ingen praktiskt betydelse för familjen Solvarm efter markoch miljödomst­olens beslut.

– Men det kunde ha gett en fingervisn­ing för andra som har godtagbara lösningar för sina avlopp. Om det blivit ja till det jag förespråka­r hade det kunnat öppna möjlighete­r, men det vill inte den politiska majoritete­n, säger James Bucci.

Dessutom hade det sparat en massa besvär, menar han.

– Om kommunen hade varit lyhörd hade man sluppit processen i domstolen.

Inför nämndens senaste beslut skrev förvaltnin­gen att mark- och miljödomst­olens dom inte ska påverka kommunens ställnings­tagande om verksamhet­sområdet: ”Fastighete­n kan ingå i ett verksamhet­sområde utan att vara avgiftssky­ldig”.

TTELA har, utan att lyckats, sökt nämndens ordförande Anders Wiklund (MP) för en kommentar.

 ?? Bild: Niklas Johansson ?? Tvisten om Solvarms avlopp har drivits i flera instanser.
Bild: Niklas Johansson Tvisten om Solvarms avlopp har drivits i flera instanser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden