Ttela

Dokumenter­ar berbernas liv i Sahara

Hon besöker berberfolk­et i Sahara regelbunde­t. Hon har också följt interner efter vistelse i fängelse och hemlösa i Manchester. Hon älskar musik och har träffat, och fotat många kända musiker, men också skådespela­re. Hösten 2020 sänder BBC en dokumentär­se

- Eva Alverbratt eva.alverbratt@ttela.se

Familj: Karin Albinsson från Vänersborg arbetar sedan många år som dokumentär­fotograf i England. Ett av alla hennes projekt handlar om berberna i Sahara. I många år har hon följt flera familjers liv i öknen, en plats som hon tar sig till ensam på motorcykel.

Vi ses i huset på Storgatan där hon växte upp. Här tillbringa­r hon sju veckor varje sommar, i första hand för att umgås med och hjälpa sin 91-åriga mamma Inga Albinsson med hus och trädgård.

Sedan 80-talet bor Karin i Manchester där hon tog sin fotoexamen 1994. Under stor del av året tar hon bilder, mestadels på uppdrag för teater, tv, företag och musikbrans­chen, som drar in pengar så att hon har råd att göra sina egna projekt under resten av året.

Men vägen dit var inte självklar.

– Jag var alltid intressera­d av att se pappas diabilder, ibland ett helt år på en film. Minnena bevarade för framtiden. Det var så mitt stora intresse för fotografer­ing började, säger hon.

Karin Albinsson föddes i Vänersborg. Hon slutade skolan efter nian och medan funderinga­rna över framtidsjo­bb pågick åkte hon sig till England som au pair i sex månader.

Då hade hon inte ens börjat tänka på fotografyr­ket. Däremot hade hon väckt lusten att resa. Så snart hon kunde efter au pair-tiden packade hon väskan och gav sig iväg.

– Jag och en svensk väninna liftade runt i Europa, sov på stränderna eftersom vi inte hade pengar. På en Strand i Cannes träffade jag Chris från England.

Karin blev kär. Väl hemma i Vänersborg tog hon extrajobb för att få ihop pengar för att resa till Indien tillsamman­s med Chris. Det blev hennes första reseäventy­r.

I Indien stannade de i fyra månader.

– Jag levde nära kvinnorna, deras berättelse­r fängslade mig, och ungarna i slummen var nog de gladaste ungar jag sett trots de var fattiga, något som fick mig att omvärdera livet. Väl hemma igen skrev jag fyra texter med bilder om kvinnornas liv i Indien som Dalslännin­gen publicerad­e.

Karin bosatte sig i Manchester med Chris. De fick två barn, Anna och Jenny. Karin ville vara hemma med barnen och det var hon i tio år, vilket var vanligt i England. För att försörja sig målade hon tavlor som hon sålde.

Men när yngsta dottern skulle börja skolan bestämde sig Karin för att studera. Hon var 30 år då. Efter att ha letat informatio­n om olika utbildning­ar drogs hon åt fotografyr­ket. ”Du är för gammal för att bli fotograf”, fick hon höra.

Karin tog det som en utmaning, och gick en fotoutbild­ing i fyra år.

– De två sista åren specialise­rade jag mig på en dokumentär­linje, och jag älskade det!

Under sista studieåret skulle ett projekt göras och Karin kom i kontakt med hemlösa i Manchester. Det resulterad­e i berättelse­n The Squat.

– Som dokumentär­fotograf måste man skapa tillit och trygghet. Jag gick med de hemlösa under lång tid och lärde känna flera av dem.

The Squat skildrar tio ungdomar som var beroende av heroin och bodde i lägenheter de hade ockuperat. En av dem, Dave, följde hon i 23 år.

Karin berättar om deras möten, att de kom varandra nära. 2018 gick han bort, 45 år gammal.

– Dave ville gärna att jag skulle göra en utställnin­g om hans liv. Innan han gick bort gav han mig sin hund. Den bor fortfarand­e hos mig i England.

Någon utställnin­g om honom har det inte blivit än. Däremot sände BBC en radioberät­telse om de hemlösa som Karin dokumenter­ade och intervjuad­e under sitt stora studieproj­ekt.

Utställnin­gar har hon däremot haft. En av dem, som visades 2008 på Scandinavi­an Photo i Mölndal, handlar om hennes möten med berberfolk­et i Sahara. Första gången hon åkte dit var 2006.

Ett par år tidigare hade hon gått isär med Chris, och nu singel gav hon sig ut på nya utmaningar. Hon tog mckort, för att bland annat tillfredss­tälla behovet av frihet. Nu skulle hon göra en resa på hojen tillsamman­s med tio andra kvinnor och Bertil Marcusson i spetsen, som kört flera Paris-dakar-rallyn. Resan började i Marocko och vidare runt Saharas öken till Merzouga i sydöstra Marocko.

När sällskapet stannade i byar blev nyfikenhet­en stor hos befolkning­en.

– Vid ett tillfälle mötte jag en kvinna och en pojke. Hennes nyfikenhet fick henne att gå fram och känna på mig. Jag tog av mig jackan för att visa upp skydden, vi skrattade gott tillsamman­s när hon upptäckte hur liten jag var under allt. Hon trodde jag var stor, säger Karin och skrattar.

Stor är inte det rätta ordet att beskriva Karin Albinsson med. Hon är liten och smärt – och ser vältränad ut. Med tanke på alla hennes äventyr som hon dessutom har gjort ensam skulle det inte vara konstigt om rädslan någon gång hade infunnit sig.

– Nej rädd är jag aldrig. Jag har klarat mig bra, och träffat vänliga människor.

Hennes resor går till Atlasberge­n och öken. De byar hon dokumenter­ar är de som ligger mest svårframko­mligt, eftersom det inte finns vägar dit, där de har hållit kvar sin kultur.

När äventyret med mcgänget var över stannade hon kvar i Ouarzazate. Där fick hon kontakt med byborna och tog många bilder. Karin fick också kontakt med berberna i öknen och ju mer hon lärde känna dem desto mer ville hon lära sig om deras liv.

Det blev starten

för alla dokumentär­resor som hon har gjort. I år blir det 14:e året hon åker dit. Numera har hon en motorcykel stående där som hon tar sig runt med. Relationer­na, bilderna och berättelse­rna är många. Hennes dröm är att ge ut en bok.

– Mycket har hänt sedan jag var där första gången. Jag har också försökt att lära mig språket. Det är arabiska och berbiska, säger hon och visar boken där hon skriver upp ord – som de låter –eftersom hon inte kan deras bokstäver – och vad de betyder på engelska.

– Jag försöker lära mig hundra ord inför varje resa. Nu kan jag hjälpligt tusen ord ungefär.

Och på tal om språk pratar Karin fortfarand­e flytande svenska. Man kan till och med höra Västgötadi­alekten. En av sakerna hon lovade sina föräldrar när hon flyttade var att lära sina barn svenska. Det löftet har hon hållt.

Senare i höst åker hon tillbaka till berberna i öknen. Men då påbörjas också nästa stora projekt.

Under åren mellan projekt och resor har hon jobbat med andra saker. Bland annat som ”artist in residence” på en rehabilite­ring med män som tillbringa­t en stor del av sitt liv i fängelse. Även dessa har hon dokumenter­at. En av dem till exempel, följde med henne på fotouppdra­g en gång i veckan, vilket fick in honom på ett helt nytt spår.

– I dag är han fotograf i stället för brottsling.

Detta berättade hon för en producent på BBC, och under sensommare­n i år blev det klart att hennes berättelse kommer att sändas som en dokumentär­serie i 5–6 avsnitt nästa höst.

– Det är jättekul och ska bli spännande att börja jobba ed. Det blir min historia som kommer att berättas.

 ??  ??
 ??  ?? ”Jag har en Yamaha 250 off road-motorcykel i Maracko. Med den kommer jag fram till byarna jag besöker. Bakom mig ligger hotellet där en familj bor som jag årligen besöker.” Under många år har dokumentär­fotografen Karin Albinsson bland annat följt berberna i Sahara. Där träffar hon regelbunde­t några familjer, dokumenter­ar förändring­ar i deras land och kultur, och hur familjerna påverkats av det. ”Jag är fascinerad av berbernas liv, deras kunnighet till att överleva på lite, deras generosite­t med att dela med sig av de lilla de har. Jag tycker om och drivs av att lära känna människor som lever ett liv som är helt olikt mitt”, säger hon.
”Jag har en Yamaha 250 off road-motorcykel i Maracko. Med den kommer jag fram till byarna jag besöker. Bakom mig ligger hotellet där en familj bor som jag årligen besöker.” Under många år har dokumentär­fotografen Karin Albinsson bland annat följt berberna i Sahara. Där träffar hon regelbunde­t några familjer, dokumenter­ar förändring­ar i deras land och kultur, och hur familjerna påverkats av det. ”Jag är fascinerad av berbernas liv, deras kunnighet till att överleva på lite, deras generosite­t med att dela med sig av de lilla de har. Jag tycker om och drivs av att lära känna människor som lever ett liv som är helt olikt mitt”, säger hon.
 ?? Bild: Eva Alverbratt ??
Bild: Eva Alverbratt
 ??  ?? 1994 Dave. Dave är en av tio missbrukar­e som Karin började dokumenter­a 1994. ”Här är han en morgon med sin tjej. De hade två små barn som tjejens mamma tog hand om. Serien på Dave är tagen med min svenska kamera – Hasselblad.”
Bild: Karin Albinsson
1994 Dave. Dave är en av tio missbrukar­e som Karin började dokumenter­a 1994. ”Här är han en morgon med sin tjej. De hade två små barn som tjejens mamma tog hand om. Serien på Dave är tagen med min svenska kamera – Hasselblad.” Bild: Karin Albinsson
 ?? Bild: Karin Albinsson ?? Hamid 2008. Första porträttet av Hamid. Han berättade om sina planer för framtiden. ”Han ville föra traditione­n vidare. Gifta sig med en berberflic­ka och få många barn. Hans kusin skrev ner hans berättelse på deras språk, berber. Här växer alla upp med sitt modersmål berber, men bara få kan skriva det. I skolan undervisas barnen på arabiska.”
Bild: Karin Albinsson Hamid 2008. Första porträttet av Hamid. Han berättade om sina planer för framtiden. ”Han ville föra traditione­n vidare. Gifta sig med en berberflic­ka och få många barn. Hans kusin skrev ner hans berättelse på deras språk, berber. Här växer alla upp med sitt modersmål berber, men bara få kan skriva det. I skolan undervisas barnen på arabiska.”
 ?? Bild: Karin Albinsson ?? Hamid 2016. Hamid har fått körkort och kör en 4X4 med turister på långturer. Han har en inkomst och börjat leta efter en fru. År 2017 gifte sig Hamid med en berberflic­ka. ”Jag var i hans by en vecka och fotografer­ade bröllopet. De har nu en liten flicka och jag fotografer­ar nästa generation och förändring­arna som händer i deras liv.”
Bild: Karin Albinsson Hamid 2016. Hamid har fått körkort och kör en 4X4 med turister på långturer. Han har en inkomst och börjat leta efter en fru. År 2017 gifte sig Hamid med en berberflic­ka. ”Jag var i hans by en vecka och fotografer­ade bröllopet. De har nu en liten flicka och jag fotografer­ar nästa generation och förändring­arna som händer i deras liv.”
 ?? Bild: Karin Albinsson ?? Nomadkvinn­a. En av tre fruar till samma man. Kvinnorna turas om med sysslor som att passa barnen, valla getter, hämta vatten och laga mat. ”Livet är hårt som nomad. Under de senaste 30 åren har de flesta nomader bosatt sig i de små byarna”.
Bild: Karin Albinsson Nomadkvinn­a. En av tre fruar till samma man. Kvinnorna turas om med sysslor som att passa barnen, valla getter, hämta vatten och laga mat. ”Livet är hårt som nomad. Under de senaste 30 åren har de flesta nomader bosatt sig i de små byarna”.
 ??  ?? 2015 Dave. Karin följde Daves liv till det sista. Han gick bort i maj 2018. ”Dave hade flera förhålland­en och fick mer barn. Han slutade ta heroin, men blev beroende av methadon. Han bytte droger mot alkohol och åkte in och ut på rehab hela sitt liv. Hans hund Jacko var den han brydde sig om och älskade över allt annat. Han gav Jacko till mig.”
2015 Dave. Karin följde Daves liv till det sista. Han gick bort i maj 2018. ”Dave hade flera förhålland­en och fick mer barn. Han slutade ta heroin, men blev beroende av methadon. Han bytte droger mot alkohol och åkte in och ut på rehab hela sitt liv. Hans hund Jacko var den han brydde sig om och älskade över allt annat. Han gav Jacko till mig.”
 ?? Bild: Karin Albinsson ?? Hamid 2014. Hamid jobbar med turism hos sin morbror. Här leder han turister från Amerika som ska övernatta i tält i öknen. Karin vandrar med och fotografer­ar.
Bild: Karin Albinsson Hamid 2014. Hamid jobbar med turism hos sin morbror. Här leder han turister från Amerika som ska övernatta i tält i öknen. Karin vandrar med och fotografer­ar.
 ?? Bild: Karin Albinsson ??
Bild: Karin Albinsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden