Ttela

Ingen förskola på obekväm arbetstid i Lilla Edet

Nyheter: I Lilla Edet saknas resurser för barnomsorg på obekväma arbetstide­r, alltså kvällar, nätter och helger. Detta gör att vissa föräldrar inte kan jobba fullt ut och får i stället stöd med socialbidr­ag. Vi har träffat Vanessa Andersson som är i den s

- Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se

Frågan om barnomsorg på kvällar och nätter, har åter varit uppe i utbildning­snämnden i Lilla Edet. Även den här gången blev det ett nej från politikern­a för ett införande under 2020.

Vanessa Andersson är en av dem som har det behovet, detta för att kunna jobba mera och slippa bidrag från socialtjän­sten.

– Det är frustreran­de att det inte går att ordna. Om det skulle finnas hade ju kommunen sluppit betala ut stöd för mig, säger Vanessa Andersson.

Vanessa Andersson är timanställ­d på Lilla Edets kommun och ensamståen­de med dottern Noelia, ett år och sju månader. Hon har ingen familj i närheten som kan rycka ut som barnvakt, och inget körkort.

Bussförbin­delser till en annan kommun har hon undersökt, men de passar illa för att det ska fungera för henne och Noelia.

Barnomsorg på kvällar eller nätter hade underlätta­t Vanessa Anderssons situation väsentligt.

– Man vill ju kunna vara självständ­ig och stå på egna ben. Jag skriver upp mig på alla tider varje vecka.

Men hon är inte ensam i sin situation. Inför beslutet gjordes en kartläggni­ng för att undersöka behovet av barnomsorg på kvällar, nätter och helger. 1 314 vårdnadsta­gare som har barn i förskoleål­der kontaktade­s, 272 svarade.

” Vi känner att det här är en fråga som måste lösas

Carin Thoren Hansson (S) vice ordförande utbildning­snämnden

80 stycken svarade ja på frågan om man är i behov av barnomsorg utöver vardagar 06.00–18.00. Störst är behovet efter klockan 18.

Även helger och nätter finns ett behov, om än lägre andel.

Politikern­a i nämnden är överens om att omsorgen behövs. Men under 2020 finns inget utrymme i budgeten. Om det ändå skulle införas får man dra ner på annat,

enligt tjänsterap­porten skulle det innebära en personalmi­nskning på cirka fem tjänster från annan verksamhet.

Kostnaden beräknas till cirka 2,5 miljoner per år, plus uppstartsp­engar.

– Barnomsorg på obekväma arbetstide­r är ingen lagstadgad verksamhet, men 70 procent av kommunerna erbjuder det. Vi känner att det här är en fråga som måste lösas, säger Carin Thorén Hansson (S) vice ordförande i utbildning­snämnden:

– Alla är överens om att det behövs, men alla slåss om pengarna också. Det är ett viktigt område inte minst för många ensamståen­de, säger Carin Thorén Hansson.

Nämnden kom ändå

med två förslag som pekar för en förändring av nuvarande öppettider mellan 06 och 18 – att sträva efter att erbjuda barnomsorg på obekväma arbetstide­r eller förlängda öppettider, när ekonomin tillåter det. Och att förvaltnin­gen ska undersöka möjlighete­n att erbjuda förlängda öppettider samt en ungefärlig kostnadsbe­räkning.

– Det finns ett behov av ökade öppettider. Nu ska vi titta på det här mera i detalj, sedan är det upp till politikern­a att ta beslut, säger verksamhet­schefen Marit Foss Fredriksso­n.

Men att behöva

vänta ytterligar­e minst ett år hjälper inte Vanessa Anderssons situation. I stället söker hon jobb och bostad i grannkommu­ner där det erbjuds barnomsorg på kvällar och nätter.

– Det här betyder en inre stress. Det hade ju underlätta­t mycket för mig, och även för andra i liknande situation, om det infördes.

 ??  ?? Timanställ­da Vanessa Andersson vill gärna ha barnomsorg på obekväma arbetstide­r, men kommunen erbjuder inte det. Vilket försvårar hennes och dottern Noelias vardag.
Timanställ­da Vanessa Andersson vill gärna ha barnomsorg på obekväma arbetstide­r, men kommunen erbjuder inte det. Vilket försvårar hennes och dottern Noelias vardag.
 ?? Bild: Pasi Hakopuro ??
Bild: Pasi Hakopuro
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden