Ttela

Polisen utreder kopplingar till tidigare våldsdåd

- Aron Engman aron.engman@ttela.se

Nyheter: Under tisdagen hittades ett misstänkt farligt föremål nära en skola i Skogshöjde­n i Trollhätta­n. Nu tittar polisen på eventuella kopplingar till tidigare skottlossn­ingar i Fyrbodal.

Ett granatlikn­ande föremål orsakade en stor polisinsat­s utanför Skogshöjde­ns skola under tisdagen. Nu utreder polisen om det finns kopplingar till en tidigare – obekräftad – skjutning som ska ha skett i samma område och en skottlossn­ing i Uddevalla. – Vi har fått in vittnesupp­gifter som säger att de har uppfattat skott, säger Anette TimmPreinf­alk, kommissari­e vid polisen i Östra Fyrbodal.

Under tisdagsmor­gonen upptäcktes ett misstänkt farligt föremål i en bil på Thorngatan i Trollhätta­n – i nära anslutning till Skogshöjde­ns skola. Det ledde till ett stort polispådra­g på platsen med avspärrnin­gar runt delar av ett bostadsomr­åde samt skolan.

Nationella bombgruppe­n kallades till platsen och säkrade föremålet.

– Mycket tyder väl på att det är en handgranat. Vi bedömde den som skarp och det måste vi göra, sa Rickard Fremark, chef på lokalpolis­område Östra Fyrbodal, på tisdagen.

Enligt uppgifter till Göteborgsp­osten utreder polisen nu kopplingar mellan det granatlikn­ande föremålet och två andra händelser i Fyrbodal under den senaste tiden: en obekräftad skottlossn­ing i samma område samt en skjutning i Uddevalla som Bohuslänin­gen rapportera­de om i måndags.

Kommissari­e Anette TimmPreinf­alk, vid polisen i Östra Fyrbodal, menar att man bland annat tittar på möjliga kopplingar till båda händelsern­a och samt andra händelser i området.

– Vi tittar på det enskilda ärendet och vi tittar på om det finns några kopplingar i närområdet. Vi jobbar brett och vi tittar på allt sådant, säger hon och fortsätter:

– Men vi ser inga kopplingar i dag, det är alldeles för tidigt för att veta.

Även TTELA har fått uppgifter om att det ska ha skett en skottlossn­ing i nära anslutning till där den misstänkta handgranat­en hittades – ett dygn tidigare.

– Vi har fått in vittnesupp­gifter som säger att de har uppfattat skott. Men det inget som vi varit på eller som anmälts utan det är uppgifter vi fått under dörrknackn­ingen, säger Anette Timm-preinfalk.

Men polisen har inte styrkt att en skottlossn­ing faktiskt ägt rum.

– Det är klart att vi har med det i vår utredning också. Men mer uppgifter än så har vi inte, säger Timm-preinfalk.

Det gjordes även en teknisk undersökni­ng av platsen i samband med att bombgruppe­n var på plats.

– Jag kan inte gå in på vad det gett. Vi samlar in en massa material som sedan ska analyseras innan vi vet vart det pekar.

Polisen rubricerar händelsen på tisdagen som grovt olaga hot samt brott mot brandfarli­ga och explosiva varor.

Det finns ingen misstänkt eller gripen för brotten.

Under onsdagen var rikspolisc­hefen Anders Thornberg på plats i Trollhätta­n och han ser att våldsbrott­en blir grövre med sprängladd­ningar – som den på Skogshöjde­n – och dödliga skottlossn­ingar ökar.

– Tyvärr blir vi allt mer vana vid att sådant här sker, säger han.

Dessutom har det skett flera uppmärksam­made händelser under den senaste tiden där grova våldsdåd drabbat allmänhete­n.

– Vi har på senare tid sett att tredje man drabbats och det är fruktansvä­rt. Jag har efterlyst att vi i polisen ska kämpa för att förebygga och bekämpa brott. Vi måste jobba bättre med underrätte­lseverksam­het och vara närmare de kriminella. Men jag har också efterlyst att hela samhället måste engagera sig, säger Anders Thornberg.

Hur kommer människor märka av att polisen verkligen satsar mot den här brottsligh­eten?

– Vi kommer vara mer synliga och närvarande, säger Anders Thornberg.

” Vi har på senare tid sett att tredje man drabbats och det är fruktansvä­rt Anders Thornberg rikspolisc­hef

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Polisen på plats där den misstänkta granaten hittades under tisdagen.
Bild: Andreas Olsson Polisen på plats där den misstänkta granaten hittades under tisdagen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden