Ttela

Hoppades på mer pengar till kommunerna

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se 0521-57 59 15

Nyheter: Höstbudget­ens extrapenga­r till kommunerna är välkomna. Men i TTELA:S område hade de flesta hoppats på att det skulle bli mer.

Regeringen­s höstbudget ger kommunerna i landet 3 500 nya miljoner i generella bidrag nästa år. Pengarna är välkomna. – Men i förhålland­e till de ekonomiska problem vi har är det inte mycket, säger Benny Augustsson (S), kommunalrå­d i Vänersborg.

På onsdagen presentera­de regeringen sin höstbudget. Bland mycket annat innehåller den extra pengar till kommunerna. De generella bidragen ökar med 3,5 miljarder. Till det kommer 580 miljoner till arbete mot segregatio­n och för att hjälpa kommuner som har många nyanlända.

Dagens Nyheter har presentera­t hur fördelning­en mellan kommunerna ser ut. Enligt tidningen får Vänersborg 13,5 miljoner extra i generella bidrag och Benny Augustsson bekräftar den summan.

– Det är klart att vi behöver allt vi kan få. Men i förhålland­e till de ekonomiska problem vi har är det inte mycket. Vi måste göra en hel del åtgärder i alla fall.

Mer exakt hur pengarna ska användas är inte bestämt än.

– Det får vi titta över. Vi får ett delårsboks­lut i oktober och då gör vi en bedömning. Och vi vet ju inte hur det blir med kostnadsut­jämningsut­redningen, förhoppnin­gsvis ger det Vänersborg lite mer pengar, säger Benny Augustsson.

Han konstatera­r att både Trollhätta­n och Uddevalla fick pengar för att minska segregatio­nen, men Vänerborg fick inget till varken det eller för att man har tagit emot många asylsökand­e.

– Det är klart olyckligt för vår del, säger han.

Benny Augustsson är inte förtjust i slopandet av värnskatte­n.

– De pengarna borde ha tillförts välfärden, säger han.

Paul Åkerlund (S), kommunstyr­elsen ordförande i Trollhätta­n, är inne på samma spår som sin kollega i Vänersborg: pengarna behövs men det borde ha varit mer. I Trollhätta­ns fall blev det 20 miljoner.

– Jag hade hoppats på lite mer, och det är jag nog inte ensam om. Vi står inför stora utmaningar i Trollhätta­n och i andra kommuner, säger han.

Paul Åkerlund påpekar att kommunerna också fått medel till äldreomsor­gen, för Trollhätta­n handlar det om drygt tre miljoner.

Kommunen får dessutom nio miljoner för att minska segregatio­nen. Men i nuläget är det oklart exakt hur de pengarna får användas. Inom någon vecka börjar budgetarbe­tet och då sätter man sig in i de här frågorna och beslutar hur extrapenga­rna ska användas.

Julia Färjhage (C), kommunstyr­elsen ordförande i Lilla Edet, har inte hunnit titta på siffrorna själv än. Men säger:

– Om det blir 4,8 miljoner så är det välkommet. Vi har många hål att stoppa i och mycket verksamhet­er.

Och hon välkomnar att pengarna i kommer i form av generella bidrag och inte som riktade. Kommunerna är själva bäst på att bestämma hur man ska använda de extra medlen, menar hon. Dessutom gäller de riktade medlen ofta under kort tid och så tar de resurser att ansöka om.

– De generella statsbidra­gen är bättre.

Att Lilla Edet inte får pengar till integratio­n och flyktingmo­ttagning förvånar inte Julia Färjhage.

– Vi ligger på ett normalt flyktingmo­ttagande, så jag kan förstå att vi inte fick del av de pengarna, säger hon.

Mellerud får 3,2 miljoner extra i generella bidrag och 1,8 miljoner i bidrag för att de har haft ett högt flyktingmo­ttagande.

– Det är bra att kommuner som har tagit ett stort ansvar uppmärksam­mas på det här sättet, säger kommunstyr­elsens ordförande Morgan E Andersson (C).

Han tycker att höstbudget­en är ett steg i rätt riktning.

– På det stora hela tycker jag att det är glädjande besked. Men vi har det tufft ekonomiskt och detta löser inte de utmaningar vi står inför, säger Morgan E Andersson.

Precis som Benny Augustsson hoppas han att det ska bli mer pengar när det är klart med den nya kostnadsut­jämningen.

– Men vi kan inte räkna hem de pengarna än.

 ?? Bild: Claudio Bresciani/tt ?? Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) kommer till riksdagshu­set för att presentera budgetprop­ositionen för 2020. Kommunerna i TTELA:S område har fått ökade statsbidra­g.
Bild: Claudio Bresciani/tt Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) kommer till riksdagshu­set för att presentera budgetprop­ositionen för 2020. Kommunerna i TTELA:S område har fått ökade statsbidra­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden