Ttela

Stormvarni­ng för välfärdsmo­dellen

“Kommunerna och regionerna är i början av en period med mycket stora krav på omställnin­g.” På det lite torra viset sammanfatt­ar Sveriges Kommuner och Landsting den svåra ekonomiska situation som många kommuner runt om i landet står inför. 90 miljarder kro

- Joakim broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Huvudförkl­aringen är den demografis­ka utveckling­en. 1950 fanns det sex personer i arbetsför ålder för varje äldre. 2050 beräknas samma siffra vara två mot en. Färre måste försörja fler. I delar av landet kombineras en nedåtgåend­e försörjnin­gskvot med en svag tillväxt och en utflyttnin­g som förvärrar demografin ännu mer. Skatterna kan inte höjas utan att skada incitament­en att arbeta – särskilt inte i en stundande lågkonjunk­tur.

Allt detta i en situation där det offentliga redan nu har svårt att leva upp till människors förväntnin­gar: där köerna till barn- och ungdomspsy­kiatrin kan vara upp till två år, där hälften av de som väntar på en ryggoperat­ion får vänta mer än ”vårdgarant­ins” tre månader, och där nästan dubbelt så många lämnar grundskola­n utan godkänt i svenska, engelska och/eller matematik, jämfört med för 20 år sedan.

Givet utveckling­en borde vi kanske sänka förväntnin­garna på det offentliga­s förmåga, men de kommer tvärtom att öka. De senaste decenniern­as valfrihets­reformer och teknikutve­ckling går inte att tänka bort. Och med ett av världens högsta skattetryc­k vill folk veta ”vad f-n de får för pengarna”, för att tala med Leif Östling.

Sammantage­t är detta en utmaning på en nivå som blir omöjlig att hantera inom ramen för den svenska modellen. Det är därför dags att, som Karin Svanborg-sjövall och Emanuel Örtengren, vd respektive ansvarig för välfärdsfr­ågor på tankesmedj­an Timbro, skriver i Dagens industri (15/9), diskutera en ny välfärdsmo­dell.

Det handlar dels om ökade inslag av privat finansieri­ng. I flera rapporter har Timbro vänt blicken mot välfärdsst­ater där privata sjukvårdsf­örsäkringa­r kombineras med offentlig uppbacknin­g – exempelvis Japan, Nederlände­rna och Schweiz. Sådana system ger välbehövli­g konkurrens på beställars­idan, ökar resursutny­ttjandet och tillgängli­gheten i vården och sprider finansieri­ngen, utan att varken kostnadern­a eller ojämlikhet­en ökar.

Timbro föreslår också att socialförs­äkringarna blir individual­iserade och kontobaser­ade: i takt med att man jobbar fylls exempelvis saldot på ”a-kassekonto­t” på. Pengarna kan sedan användas vid arbetslösh­et eller för omskolning mitt i livet, och ett överskott vid pensionen tillfaller individen. Incitament­en att arbeta kan göras starkare, samtidigt som systemet blir mer flexibelt. Staten garanterar ersättning­en för de med negativt saldo. Tryggheten för företagare, som idag ofta hamnar mellan socialförs­äkringarna­s stolar, skulle öka, och unga eller nyanlända skulle gradvis kvalificer­a sig till högre ersättning­ar.

Att genomföra allt detta är förstås inte enkelt eller riskfritt. Varken sjukvårdss­ystem eller socialförs­äkringar kan kopieras rakt av från andra länder. Genomföran­det kan ta lång tid och innebära stora problem.

Men ingen som betraktar kommunerna­s utmaningar i nyktert ljus kan tänka att det bara är att fortsätta som vanligt. Att höja statsbidra­gen eller kommunalsk­atten kommer inte att lösa problemen. Det är dags att börja konstruera en ny välfärdsmo­dell.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? Prognosern­a för kommunerna­s ekonomi de kommande åren är oroande.
Bild: Johan Nilsson/tt Prognosern­a för kommunerna­s ekonomi de kommande åren är oroande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden