Ttela

Boendet på Niklasberg­svägen 1 står inför allvarliga förändring­ar

-

Just nu står boendet på Niklasberg­svägen 1 i Vänersborg inför förändring­ar. I början av oktober ska ett flertal ur personalen på en avdelning flyttas till en annan – mot sin vilja. Detta med cirka en månads varsel. Anhöriga har endast blivit underrätta­de via personal, vilket betyder att enhetschef­en – inte anser detta var informatio­n viktig nog att få ut till just oss anhöriga.

Jag hade velat se att ansvariga för boendet haft empati och varit förmögen till att sätta sig in i personalen­s och de boendes situation. Men slår dövörat till när personalen vill bli hörda.

Förändring­ar som att flytta runt personal kan skapa onödig stress hos de äldre som redan är sköra. Deras hälsa kan gå utför och allmäntill­ståndet kan försämras. Dessutom är boendet nytt. Det betyder att de nyss flyttat dit och redan genomgått en storskalig förändring. Och de behöver inte fler om de kan undvikas. Men detta tas inte hänsyn till.

Personalen är rutinerad. De känner till sin avdelning och sina gamla lika bra som sin egen ficka. Personal som betyder så mycket för dem, men också för deras anhöriga. Jag vet att de äldre är i behov av att få se personalen­s välbekanta ansikten och höra deras röster, som är en fast och trygg punkt när till exempel deras hälsa eller minnesförm­åga försämras.

Men personalen har inget att säga till om. De ska flyttas. Punkt. Och vad syftet med flytten skulle vara framkommer inte.

Att försöka se saker ur personalen och de äldres perspektiv och be om ursäkt till den personal som fullständi­gt blivit överkörda och slutar se människorn­a som bor och jobbar där som pjäser.

Är inte de ansvarigas viktigaste uppgift att ta hand om sin personal? Varför tro att man ska laga något som inte är sönder? Anhörig

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden