Ttela

Kvarglömd tagg avslöjade snöplogstj­uv

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

En tagg på villovägar, en övergiven hjullastar­e och en stulen snöplog värd 240 000 kronor från ett företag i Trollhätta­n som till slut hamnade i Dalarna. Det är några av de saker som ledde till att en 32-årig man åtalas misstänkt för grov stöld, bedrägeri och fordonsstö­ld och nu ska upp i rätten.

I februari ska enligt åtalet den 32-årige mannen, som fått tillgång till företagets område med en utkvittera­d tagg för att ploga snö, missbrukat sitt förtroende och stulit en hjullastar­e där han hängde på en snöplog värd 240 000 kronor.

Redan en vecka innan stölden kunde företaget se att mannen en sen kväll registrera­ts med sin tagg och kört in en bil på området. Där ska han ha tagit ett fotografi på snöplogen och sedan lagt upp den i en Facebook-grupp för försäljnin­g av maskiner.

Den 10 februari, mitt i natten, är mannen tillbaka igen, men har då tagit sig in bakvägen på företaget. Sedan kan man se på övervaknin­gsfilm att han använder en hjullastar­e på området, där han hängt på snöplogen. Fordonet kör han ut, då grindarna öppnas automatisk­t via en magnetrems­a vid grinden. Han behöver alltså inte vid det tillfället använda taggen.

Men när han en stund senare återvänder med hjullastar­en, utan snöplog, och försöker använda taggen för att köra in igen får han inte passera. Hans försök registrera­s i företagets passerings­system. Taggen visar sig ha blivit spärrad, eftersom mannen inte lämnat tillbaka den på uppmaning från företaget. Då lämnar han hjullastar­en utanför på gatan. Och i förarutrym­met lämnar han kvar taggen.

Den stulna snöplogen körs ända till Rättvik bara ett dygn senare, där ett bud till en köpare möter upp och swishar pengar, 42 000 kronor.

Under torsdagen ska mannen, som förnekar brott, upp i Vänersborg­s tingsrätt för rättslig prövning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden