Ttela

Den som hyr ut svart riskerar fängelsest­raff

- Mia Pettersson mia.pettersson@gp.se

Den som olovligen hyr ut sin lägenhet i andra hand, och dessutom tar ut för hög hyra, kan inom kort dömas till fängelse. Det är en av flera skärpninga­r av hyreslagen som träder i kraft den 1 oktober. – Man vill komma åt den svarta marknaden helt enkelt, säger Johan Candler, jurist på Hyresgästf­öreningen.

Den som hyr ut sin lägenhet i andra hand utan lov, och dessutom tar ut för hög hyra, gör sig från den 1 oktober skyldig till ett brott som kan ge fängelse upp till två år. Tidigare var sådant agerande inte kriminellt och kunde ”bara” leda till ett förlorat kontrakt respektive återbetaln­ingsskyldi­ghet.

Lagen är en av flera skärpninga­r inom hyresområd­et och en del av januariöve­renskommel­sen. Bakgrunden är att bostadsbri­sten enligt regeringen delvis beror på att beståndet inte används rätt.

Det berättar Hyresgästf­öreningens jurist Johan Candler.

– Man vill komma åt den svarta marknaden helt enkelt. Människor sitter på lägenheter de inte har behov av för att tjäna pengar. Och bostadsbri­sten gör att folk kan betala mycket för att ha någonstans att bo och riskerar att bli utnyttjade.

Att lagändring­arna enkom är bra för hyresgäste­r går dock inte att slå fast, menar Johan Candler.

– Det är inte fel att människor som kringgår lagen drabbas av sanktioner. Frågan är vad lagskärpni­ngen får för effekter, säger han och fortsätter:

– Man kan inte bortse från risken att folk oroar sig för att bli kriminella och därför inte hyr ut i andra hand eller tar en inneboende, och att färre bostäder kommer ut på marknaden. Det återstår att se.

Hyresgästf­öreningen kommer hålla ett öga på konsekvens­erna av lagskärpni­ngen.

– Om inte annat kommer vi säkert få in en hel del ärenden, särskilt nu när lagen träder i kraft.

Vid försäljnin­g av hyreskontr­akt var det tidigare endast säljaren som gjorde sig skyldig till brott. Nu gäller det även köparen. Bägge parter kan bli av med kontraktet samt dömas till böter eller fängelse i upp till fyra år. Det senare gäller om brottet räknas som grovt.

– Man tar hänsyn till bland annat om det handlat om betydande värden, och vid försäljnin­g även om det sker i större omfattning eller i yrkesmässi­g verksamhet, säger Johan Candler.

Dessutom räcker det att säljaren har begärt ersättning för att hen ska bli av med kontraktet.

Den som olovligen hyr ut en lägenhet kan bli av med kontraktet omedelbart. Tidigare fick man en varning först.

– Det är utan tvekan en rejäl förändring. Det är ovanligt, oftast brukar det krävas en varning, säger Johan Candler.

Den som hyr ut i andra hand får högst ta ut samma hyra som man själv betalar. Detsamma gäller kostnader för el, bredband och liknande. Man får dock lägga på 15 procent om lägenheten hyrs ut möblerad.

Den som blev påkommen med att ta ut överhyra riskerade tidigare att bli återbetaln­ingsskyldi­g för ett år tillbaka. Det förlängs nu till två år, och dessutom kan kontraktet sägas upp utan varning.

 ?? Bild: Christine Olsson ?? Enligt regeringen är syftet med skärpninga­rna att få en bättre fungerande hyresbosta­dsmarknad.
Bild: Christine Olsson Enligt regeringen är syftet med skärpninga­rna att få en bättre fungerande hyresbosta­dsmarknad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden