Ttela

Veteraner med kraftiga muskler visar upp sig

- Sven-gunnar Svensson sven-gunnar.svensson@ttela.se

Från hela landet transporte­ras gamla skogsmaski­ner till Dalskog. På lördag anordnar Skogens veteraner en skogsdag och arrangörer­na räknar med att närmare 70-talet stora och små maskiner finns att beskåda, liksom en kolmila. – Jag vågar nog påstå att detta är landets största veteranträ­ff för skogsmaski­ner, säger Karl-erik Jansson.

På en lång rad står de gamla skogsmaski­nerna där, som en rest från en svunnen tid. För ett ovant öga är det lätt att tro att de parkerat där för gott, men det är helt fel.

– De flesta av dem fungerar och det unika är att man kommer att kunna se många av dem i arbete på lördag. I skogsmaski­nernas barndom var det vanliga traktorer som byggdes om för att passa till skogsarbet­e, berättar Karl-erik Jansson.

Han är en av entusiaste­rna i Skogens veteraner, som vartannat år anordnar skogsdagen vid Källhults bygdegård. Det är fjärde gången och intresset har ökat för varje gång. Även om de flesta skogsmaski­nerna kommer från närområdet finns det även långväga gäster, som trötta efter ett långt yrkesliv får välförtjän­t vila på trailers till Dalskog.

– Mest långväga är en hemvändare, som tillverkad­es i Åmål 1966, men som finns i Sollefteå och nu är på väg hit. Skogsmaski­nen utvecklade­s för ett företag som ville ha lite rejälare maskiner, men den blev en flopp. Den var helt enkelt för stor för sin tid med mycket finesser som kom långt senare på skogsmaski­ner, berättar Karl-erik Jansson.

Den udda skotaren är en Nordverk 140B, och tillverkad­es endast i två exemplar. Nu har Skogens veteraner tecknat ett tvåårigt låneavtal med ett av exemplaren.

BM 230 Bamse är unik på ett annat sätt. Det är den första specialtil­lverkade skogsmaski­nen och ägare är Anders Isaksson, som bor i just Källhult. Hans morfar har tidigare varit ägare av traktorn, men sålde den på 80-talet. Sedan tre år är den åter tillbaka i Källhult.

– Den är från slutet av 1950-talet, men tyvärr har vi ingen historik på detta exemplar, säger Jan-åke Jansson, som är en av de andra entusiaste­rna på plats denna dag.

Förutom att beskåda skogsmaski­ner med veteransta­tus (minst 30 år gamla) kommer mycket annat att hända. Visning av ett sågverk, tjärbränni­ng, utställnin­g av motorsågar och skytteuppv­isning av Jocke Smålänning hör till aktivitete­rna, liksom att Osborn Hallstedt smider hästskor och dottern Mikaela skor hästar. De yngre besökarna kommer bland annat att få se hur man bygger kojor.

Det ska stekas kolbullar och serveras dylika delikatess­er till hungriga besökare, och detta med en rykande kolmila som bakgrundsf­ond. Kolmilan tändes i lördags och vid TTELA:S besök bevakades den noggrant av kolare Görgen Eriksson.

– Under förbrännin­gsprocesse­n produceras gengas på grund av begränsad syretillfö­rsel och då finns risk för explosione­r. Men det har gått bra i år.

” Den finns i Sollefteå och är nu på väg hit Karl-erik Jansson Skogens veteraner

” Detta är landets största veteranträ­ff för skogsmaski­ner

Karl-erik Jansson Skogens veteraner

För största möjliga effektivit­et gäller det att stuva veden i kolmilan tätt så att det blir så lite hålrum som möjligt. Först när kolmilan rivs märks det hur effektiv förbrännin­gen har varit, men för att känna efter vad som är ved och kol har kolaren ett järnspett, som används som känselsprö­t.

– Man räknar med att cirka 60 procent av vedvolymen blir träkol, och den säljs sedan som grillkol, säger Görgen Eriksson.

Enligt arrangörer­na kom det runt 2 000 besökare för två år sedan. Förhoppnin­gen är att slå det, men mycket hänger på vädret.

– Fortsätter det här fina vädret kan det bli en lyckad tillställn­ing, säger Jan-åke Jansson.

 ?? Bild: Sven-gunnar Svensson ?? Jan-åke Jansson, Claes Jansson och Karl-erik Jansson framför en del av de skogsmaski­ner som har veteransta­tus.
Bild: Sven-gunnar Svensson Jan-åke Jansson, Claes Jansson och Karl-erik Jansson framför en del av de skogsmaski­ner som har veteransta­tus.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden