Ttela

Vargön Alloys kan säljas till turkiska koncernen Yildirim

- Joachim Flodin joachim.flodin@ttela.se 0520-42 26 04

Konjunktur­en har vänt nedåt för branschen, men produktion­en för Vargön Alloys har ännu inte påverkats. Det pågår dessutom diskussion­er om att företaget formellt ska förvärvas av den turkiska koncernen Yildirim.

– Priserna sjunker på marknaden och koncernens produktion i Ryssland är stoppad på en eller två ugnar, men vi levererar i ungefär samma takt som tidigare, säger vd Johan Svensson.

För tillfället står även en av ugnarna still, men det är ett planerat revisionss­topp.

– Till ugnarna hör en ångeller hetvattenp­anna för att producera fjärrvärme till Vänersborg och Trollhätta­n. Vi stannar våra ugnar två, tre veckor för större reparation­er samt provtryckn­ing av pannor varje år. En ugn i juni, en september och en oktober, säger Johan Svensson.

Samtidigt pågår arbete med en travers där den turkiska leverantör­en håller på att göra om en del installati­onsarbete.

I januari skrev TTELA om en investerin­g på 80 till 100 miljoner kronor under en tvåårsperi­od är på gång hos Vargöns Alloys.

En av anläggning­ens fyra ugnar var för ferrokisel, vilken inte används sedan 2012. Ugnen har nu byggts om för att producera ferrokrom, vilket även görs i de tre övriga ugnarna.

– Planen med den fjärde ugnen går vidare. Konjunktur­en kan vända snabbt och då kan det bli att vi till och med måste starta tidigare än planerat, säger Johan Svensson.

– Nu när ombyggnade­n är färdig kan vi producera ytterligar­e 20 000 ton om året på tre ugnar.

I dag är kapacitete­n 140 000 ton per år. Under nästa år kommer ytterligar­e investerin­gar göras i främst infrastruk­turen i produktion­en för att möjliggöra fyrugnsdri­ft vilket ger ytterligar­e 25 000 ton per år.

Vargön Alloys ägs av styrelseor­dförande Robert Y. Yildirim. Diskussion­er pågår om att företaget formellt ska förvärvas och ingå i koncernen Yildirim, som Robert Y. Yildirim äger tillsamman­s med sin bror.

– På så sätt knyts vi ännu närmare koncernen som vi inte tillhör rent juridiskt, men redan i dag har vi personal som åker runt till andra enheter och lär ut våra processer, säger Johan Svensson.

Den 31 augusti jobbade 209 personer på smältverke­t. Företaget söker mekaniker, elektriker och underhålls­ledare.

– Vi kommer att ha en del pensionsav­gångar framöver och behöver nyanställa.

Koncernen Yildirim äger även de gruvor i Kazakstan och Turkiet där krom-malmen bryts som används i tillverkni­ngen av ferrokrom.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Vargön Alloys vd Johan Svensson berättar att Vargön Alloys formellt kan köpas upp av den turkiska koncernen Yildirim.
Bild: Stefan Bennhage Vargön Alloys vd Johan Svensson berättar att Vargön Alloys formellt kan köpas upp av den turkiska koncernen Yildirim.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden