Ttela

Oklart om kommunen överklagar domen om Solvarms avlopp

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se 0521-57 59 15

Vänersborg­s kommun har inte bestämt om de tänker överklaga mark- och miljödomst­olens beslut om Solvarms avlopp.

I går berättade TTELA att samhällsby­ggnadsnämn­den avslog James Buccis (V) förslag om att låta familjen Solvarm i Sikhall slippa att vara med i verksamhet­sområdet för va.

Ordförande Anders Wiklund (MP) försvarar beslutet och menar att saken måste betraktas i ett större perspektiv än enskilda fastighete­r och att man måste blicka 50 till 100 år framåt.

Enligt honom handlar de undantag som det ges möjlighet till i vattenlage­ns 9 § om hela verksamhet­sområden som på grund av till exempel avfolkning inte längre är lönsamma.

– Den paragrafen syftar inte till enskilda fastighete­r, säger han.

Anders Wiklund påpekar att frågan är juridiskt krånglig eftersom att ingen domstol har prövat möjlighet för undantag för enskilda.

För familjen Solvarm har samhällsby­ggnadsnämn­dens beslut ingen praktisk betydelse, i alla fall inte om mark- och miljödomst­olens dom från i början av månaden står sig. Domstolen beslutade då att Solvarms egen avloppsanl­äggning är så bra att de kan befrias från den kommunala va-avgiften.

– Jag har stor respekt för utslaget, säger Anders Wiklund.

Kommunen har tid på sig fram till den 23 september att överklaga domstolens beslut. Kommer Vänersborg­s kommun gå vidare?

– Det är inte beslutat än och det pågår ett samtal om det inom förvaltnin­gen. Förvaltnin­gschefen har delegation på överklagan­den och jag för samtal med honom om i frågan, säger Anders Wiklund.

 ?? Bild: Kent Eng ?? Avloppet i familjen Solvarms hus i Sikhall är omstritt.
Bild: Kent Eng Avloppet i familjen Solvarms hus i Sikhall är omstritt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden